Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με «κάστρα» κι άλλοι που γεννιούνται με «άστρα», ξεκινούν από το μηδέν και πολύ γρήγορα κατακτούν κορυφές και γίνονται πολυεκατομμυριούχοι ή και δισεκατομμυριούχοι πολύ πριν τα 30 τους. Το περιοδικό «Forbes» τους ξεχωρίζει και τους αναδεικνύει κάθε χρόνο.

Με αφορμή τα 10χρονα της λίστας «30 Under 30» ξεχώρισε 30 «αστέρια», νέους, τολμηρούς, αυτοδημιούργητους και πάμπλουτους οραματιστές, που διακρίθηκαν ανάμεσα σε 100.000 και παραμένουν ψηλά κερδίζοντας με την αξία τους μια θέση στο «Hall of Fame» του περιοδικού, παρότι κάποιοι τα έχουν ήδη κλείσει. Στην 10άδα υπερισχύουν οι επιχειρηματίες:

Όστιν Ράσελ, ο ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της «Luminar», 26: Έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σε ηλικία 25 ετών όταν η εταιρεία του «Luminar», που αναπτύσσει αισθητήρες λέιζερ υψηλής ποιότητας για οχήματα που κινούνται χωρίς οδηγό, εισήχθη στο χρηματιστήριο στο Nasdaq στις 20 Δεκεμβρίου.

Μάιλι Σάιρους, το άτακτο κορίτσι της ποπ σκηνής, 29, έγινε γνωστή ως έφηβη χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της Disney «Hannah Montana», έχει κυκλοφορήσει δεκάδες άλμπουμ και έχει ιδρύσει το Happy Foundation για να υποστηρίξει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Ριάνα, τραγουδίστρια, 33: Το 2013 μπήκε στη λίστα του «Forbes» «30 Under 30» και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος, χάρη στο «Fenty Beauty», μία εταιρεία ομορφιάς που διευθύνει μαζί με τον πολυτελή οίκο LVMH.

Λεμπρόν Τζέιμς, μπασκετμπολίστας, 36: Ο Τζέιμς μπήκε στη λίστα του «Forbes» «Under 30» το 2012. Τώρα ο σούπερ σταρ του μπάσκετ έχει κερδίσει τέσσερις τίτλους με τρεις ομάδες και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από συμφωνίες με εταιρείες-γίγαντες, όπως η Nike και η Walmart. Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, επιχειρηματίας, 29: Δεν ήξερε καν τι είναι το Bitcoin και πριν τα 30 του μπήκε στη φετινή λίστα του «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Με εξαίρεση τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να πλουτίσει τόσο σε τόσο μικρή ηλικία. Μέλανι Πέρκινς, επιχειρηματίας, 34: Μπήκε στη λίστα του «Forbes» το 2016, για τη δωρεάν εφαρμογή της εταιρείας της «Canva», που βασίζεται στο Web για το σχεδιασμό ακόμη και του μενού εστιατορίων.

Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ, ιδρύτρια της «Bumble», 32: Με το σύνθημα «Από γυναίκες για γυναίκες» δημιούργησε την πρώτη εφαρμογή γνωριμιών στον κόσμο, στην οποία την πρώτη κίνηση την κάνει η γυναίκα.

Απούρβα Μέχτα, ιδρυτής της «Ιnstacart», 35: Πρώην μηχανικός της Amazon, ίδρυσε την εταιρεία «Instacart», μία υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου το 2012 ύστερα από 20 αποτυχημένες προσπάθειες.

Ντάνιελ Εκ, συνιδρυτής και CEO του Spotify, 38: Η super-streaming εφαρμογή μουσικής του Εκ παίζει σε 184 χώρες, έχει 7.400 υπαλλήλους και 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Βλαντ Τενέβ, συνιδρυτής της «Robinhood», 34: Με το συνεργάτη του στο Στάνφορντ, Μπάιτζου Μπατ, κυκλοφόρησαν την εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών χωρίς χρέωση Robinhood το 2013, φέρνοντας επανάσταση στον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ντρου Χιούστον, CEO, Dropbox, 38: Δημιούργησε την εφαρμογή αποθήκευσης και κοινής χρήσης αρχείων το 2007 σε ηλικία 24 ετών, μια από τις πιο «καυτές» νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, με 200 εκατομμύρια χρήστες.

Πιο κάτω στη λίστα και ως τους 30, συναντάμε την 24χρονη Mαλάλα Γουσαφζάι, που στα 15 της πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, επέζησε, βραβεύτηκε με Νόμπελ (2014) και σήμερα τους πολεμά βοηθώντας άλλα κορίτσια να σπουδάσουν, την 24χρονη τηλεπερσόνα Κάιλι Τζένερ που δημιούργησε έναν κολοσσό ειδών μακιγιάζ και ένδυσης, την 24χρονη τενίστρια Ναόμι Οσάκα, τον 31χρονο δημιουργό της εφαρμογής Snapchat, τον 37χρονο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή του κολοσσού Facebook, τον 37χρονο Τσανγκ Γιμίνγκ που πριν τα 29 του δημιούργησε το αντίπαλο δέος… TikTok, το συνιδρυτή του περίφημου Instagram Κέβιν Σίστρομ, τον 39χρονο δημιουργό του μεγαλύτερου καταλόγου φωτογραφιών Pinterest, Μπεν Σίλμπερμαν, τον 26χρονο Άλεξ Ροντρίγκεζ, δημιουργό ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου για γήπεδα γκολφ! Επίσης, τον 27χρονο ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Ethereum Βιτάλικ Μπούτεριν, την 36χρονη Ρέιτσελ Χάουρβιτς, συνιδρύτρια της εταιρείας επεξεργασίας γονιδιώματος Caribou Biosciences το 2011, βασισμένη στην έρευνα Crispr που διεξήγαγε με τη συνιδρύτρια (και αργότερα βραβευμένη με Νόμπελ) Τζένιφερ Ντούντνα.