Ψηφιακό διαβατήριο για τη νέα εποχή αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις
Τα «άγνωστα» οφέλη από τις cloud εφαρμογές – Προτεραιότητα στις ανάγκες, οι online συναλλαγές, η διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών.
Ταχύτερη και επιτακτικότερη από ποτέ έχει κάνει την ψηφιακή μετάβαση για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές, η κρίση του COVID-19. Εν μέσω πανδημίας, τεχνολογίες όπως το cloud και οι εφαρμογές που λειτουργούν σε αυτό, έδωσαν στις εταιρείες τη δυνατότητα όχι μόνο να διαχειριστούν την κρίση, αλλά και να κάνουν το άλμα προς την επόμενη ημέρα.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό δημόσιο έχει μπει από το ξέσπασμα της πανδημίας σε ένα ψηφιακό fast forward, επιταχύνοντας τον ψηφιακό βηματισμό του και ψηφιοποιώντας στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών του με επιχειρήσεις και πολίτες. Οι αλλαγές που συντελούνται με τη μετάβαση από το χειρόγραφο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων σε ένα ψηφιοποιημένο μοντέλο διαχείρισης των εργασιών είναι τεκτονικές και αλλάζουν τα δεδομένα συνδιαλλαγής με το δημόσιο.
Ο ψηφιακός επενδυτικός προσανατολισμός των ελληνικών εταιρειών σε τεχνολογίες όπως, για παράδειγμα, το cloud ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια τάση: διεθνώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, πως σκοπεύει να μεταφέρει περισσότερο από τα 2/3 του όγκου εργασίας στο cloud τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.
Ψηφιακή ετοιμότητα
Μπορεί η πανδημία να συμπίεσε την τεχνολογική εξέλιξη ετών μέσα σε ελάχιστους μήνες, ωστόσο, το ψηφιακό αυτό άλμα δεν συντελείται χωρίς προκλήσεις. O εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα επιφυλάσσει μεταβολές, οι οποίες αλλάζουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στη χώρα.
Οι εταιρείες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους -ακόμη και οι πολύ μικρές ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες- έχουν σηκώσει το γάντι της ψηφιακής πρόκλησης. Σε αυτό το νέο περιβάλλον ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ανταποκρίθηκε άμεσα, ανακαλύπτοντας τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων πλατφορμών
Έχοντας πλήρη επίγνωση του ψηφιακού οφέλους που προκύπτει, σήμερα τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ελλάδα (75%) θεωρούν την ψηφιοποίηση πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής τους λειτουργίας. Μάλιστα δραστηριότητες όπως η online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, η διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών θεωρούνται ως απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει εξειδικευμένη έρευνα για την ψηφιακή ετοιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, που διενήργησε η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών FocusBari. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πάρει την ψηφιακή τους μετάβαση κάτι παραπάνω από σοβαρά: το 64% δηλώνει αποκλειστικά υπεύθυνο για την επιλογή εφαρμογών που υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της λειτουργίας τους.
Ωστόσο, η πορεία των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων προς ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον είναι ακόμη μακρά: σήμερα λιγότερες από 2 στις 5 επιχειρήσεις διαθέτουν λογισμικό που να επιτρέπει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολόγιων, αν και από την 1η Νοεμβρίου 2021 είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική διαβίβαση των τιμολογίων προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της πλατφόρμας myDATA. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν μία στις δύο εταιρείες στη χώρα (48%) έχει μέτριο έως και αρκετά μεγάλο προβληματισμό ως προς αυτό το κομμάτι.
Πιο διστακτικοί ως προς την μετάβαση στην «ψηφιακή ωριμότητα» -σύμφωνα με την έρευνα- παραμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι απασχολούνται σε συνεργεία, μεταφορές, καταλύματα, επισκευές και αγροτικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών και της πορείας της επιχείρησης αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς, όσον αφορά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Λύσεις
Απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς για την online διεκπεραίωση των εργασιών τους δίνουν σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εργαλεία όπως η εφαρμογή Prosvasis GO. Η εφαρμογή βοηθά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από την οργάνωση των καθημερινών τους εργασιών, την εύκολη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA και τη διασύνδεση με το λογιστή τους.
Παράλληλα, η web εφαρμογή Prosvasis GO επιτρέπει την έκδοση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών τιμολογίων, αλλά και την online έκδοση αποδείξεων λιανικής, χωρίς την χρήση ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών, προωθώντας τα αυτόματα στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
Πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Prosvasis υποστηρίζει σήμερα ένα τεράστιο πελατολόγιο λογιστικών γραφείων καθώς και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Με έμφαση στην ευκολία χρήσης, την απομακρυσμένη πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή, τη δημιουργία e-shop και τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Skroutz, η εφαρμογή Prosvasis GO βοηθά επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, για να διευρύνουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης των πωλήσεών τους.