Έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, συνολικού ύψους 530 εκατ. ευρώ, στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται από τους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια. Κορυφαίος διεκδικητής είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος συμμετέχει σε έργα ύψους 440 εκατ. ευρώ για τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι επικυρίαρχοι της ελληνικής αγοράς στα δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού θεωρούνται οι πέντε επιχειρήσεις ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, Byte και Intrasoft. Οι τελευταίες στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχουν αναλάβει και υλοποιούν, είτε ως αποκλειστικοί ανάδοχοι είτε ως συμμετοχές σε κοινοπραξίες ή ενώσεις εταιρειών, 143 έργα τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής (ΤΠΕ).

1_2
Καθένα από τα έργα αυτά έχει προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και το συνολικό τους ύψος ανέρχεται σε 531 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (659 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε τα δύο τελευταία χρόνια, με συμβατικό τίμημα 27,69 εκατ. ευρώ (34,3 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), αφορά το «Πληροφοριακό Σύστημα εξυπηρέτησης χρηστών δικτύου» του ΔΕΔΔΗΕ. Ανάδοχοι είναι η ένωση εταιρειών ΟΤΕ και Intrasoft International και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Η δεύτερη πιο σημαντική σύμβαση υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Space Hellas. Αφορά στο έργο «Ανάπτυξη συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων» και ανέρχεται σε ύψος 23,64 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, έργο ΤΠΕ που ανατέθηκε και άρχισε να υλοποιείται την τελευταία διετία είναι αναμφίβολα το δίκτυο του δημόσιου τομέα «Σύζευξις ΙΙ», με συνολικό προϋπολογισμό 323 εκατ. ευρώ. Λόγω μεγέθους, το τηλεπικοινωνιακό αυτό έργο, που στόχο έχει τη διασύνδεση 34.000 σημείων (υπηρεσιών / κτιρίων) της δημόσιας διοίκησης, έχει «σπάσει» σε 20 επιμέρους συμβάσεις, που τις έχουν αναλάβει διάφοροι ανάδοχοι. Κυρίαρχη δε στο έργο αυτή είναι η παρουσία του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων παρόχων τηλεπικοινωνιών, δηλαδή των Vodafone, Wind και Nova (πρ. Forthnet).

2_3

Αποκλειστική συμμετοχή

Ο όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα ο βασικός παίκτης στην αγορά των ΤΠΕ στον δημόσιο τομέα. Συμμετέχει σε 67 έργα από το σύνολο των 143. Η συμμετοχή του αφορά έργα ύψους 439,2 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή αυτή είναι αποκλειστική, δηλαδή είναι μοναδικός ανάδοχος του έργου, σε 30 συμβάσεις συνολικού ύψους 201,1 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες 37 συμβάσεις που έχει υπογράψει, ο ΟΤΕ (ή η Cosmote) συμμετέχει ως μέλος ένωσης εταιρειών. Ο δεύτερος σημαντικότερος παίκτης της αγοράς, αλλά σε απόσταση με τον ΟΤΕ, αναδεικνύεται η Space Hellas. Η τελευταία έχει υπογράψει την τελευταία διετία 33 συμβάσεις, συνολικού ύψους 156,4 εκατ. ευρώ. Η Space Hellas τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο «παίκτη» της αγοράς έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, υποσκελίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις με δραστηριότητες στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τρίτος «παίκτης» στην αγορά αναδεικνύεται η Unisystems του Ομίλου Quest. H εταιρεία έχει αναλάβει (συμμετέχει σε) 24 έργα τα τελευταία δύο χρόνια συνολικής αξίας 137,6 εκατ. ευρώ. Την πιο σημαντική σε ύψος σύμβαση αποτελεί εκείνη του έργου ΣΗΔΕ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφου), ύψους 15,0 εκατ. ευρώ, που ανέλαβε σε ένωση με τις εταιρείες ΟΤΕ και Byte. Η τελευταία έχει, ακόμα, αναλάβει / συμμετάσχει σε μεγαλύτερο αριθμό έργων από εκείνο της Unisystems, συνολικά 35, αλλά η συνολική τους αξία είναι μικρότερη, στα 67,17 εκατ. ευρώ.

3_3

Οι πέντε προαναφερόμενες εταιρείες είναι εκείνες που στα επόμενα πέντε χρόνια θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ. Επίσης, οι τέσσερις από τις πέντε επιχειρήσεις (OTE, Space Hellas, Byte, Unisystems) συμμετέχουν στο μεγάλο έργο της έκδοσης των ταυτοτήτων, συνολικού ύψους 515 εκατ. ευρώ, για την επόμενη 15ετία. Συνολικά, πάνω από 7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν σε έργα ΤΠΕ την επόμενη 7ετία, γεγονός που φέρνει τον κλάδο των εταιρειών ψηφιακού μετασχηματισμού στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Φυσικά, στο «πάρτι» που ετοιμάζεται συμμέτοχοι θα είναι και άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις και, φυσικά, οι μεγάλοι προμηθευτές του εξωτερικού, δηλαδή οι Microsoft, Oracle, SAP, Cisco, Dell, ΙΒΜ κ.ά.