Μέτρα ενίσχυσης και παράταση των εκπτώσεων ζητεί ο εμπορικός κόσμος ο οποίος καταγράφει πρωτοφανή καθίζηση στη λιανική δραστηριότητα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε συνάρτηση με τους υγειονομικούς περιορισμούς και βεβαίως την εκρηκτική αύξηση των πρώτων υλών και των μεταφορικών διεθνώς, έχουν προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες ανατρέποντας το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε μέχρι το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής που επικαλείται ο προεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, το λιανεμπόριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 είχε επανέλθει στα επίπεδα του 2019, ωστόσο μετά την επιβολή των μέτρων εμφάνισε μεγάλη επιδείνωση που κορυφώθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και των Ιανουάριο παρά τις μεγάλες εκπτώσεις. Οι έμποροι θεωρούν επιτακτική ανάγκη την επανεξέταση του αιτήματος τους για μη επιστροφή μέρους της επιστρεπτεας προκαταβολής.

«Εκεί που πιστεύαμε ότι θα πάρουμε μια ανάσα γυρίσαμε πάλι στο μηδέν επειδή οι αρμόδιοι δεν μπόρεσαν να κάνουν τα αυτονόητα, να καθαρίσουν τους δρόμους και να παρατήσουν την αγορά ανοιχτή. Η μόνη μας ελπίδα είναι να παραταθούν οι εκπτώσεις και να μας διευκολύνει το κράτος στις οικονομικές μας υποχρεώσεις που αυξάνονται ώρα με την ώρα» δηλώνουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου.