kafounis_parapolitika
Οικονομία

Σ. Καφούνης (πρόεδρος ΕΣΑ) στο parapolitika.gr: «Αμεση παρέμβαση αλλιώς θα έχουμε απώλειες»

«Δεν εκτιμήθηκε η στάση μας μέχρι τώρα - Αδικία η προτίμηση της λειτουργίας των σχολείων εις βάρος του λιανεμπορίου» - Ραγδαίες εξελίξεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική του ιστορία, βιώνει το λιανεμπόριο σύμφωνα με τον Σταύρο Καφούνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.
Ο ίδιος, σε μια ύστατη προσπάθεια της άνισης μάχης με την πανδημία, έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021, νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας το παράπονο των εμπόρων ως προς την εφαρμογή των κανονισμών αλλά και την αδικία που βιώνει η αγορά, ζητώντας πλέον την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Το parapolitika.gr επικοινώνησε για το ζήτημα με τον κ. Καφούνη ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του.
«Η υπομονή έχει εξαντληθεί. Είμαι εξοργισμένος τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μου δημιουργεί απόγνωση ότι προτιμήθηκε η λειτουργία των σχολείων εις βάρος του λιανεμπορίου», τόνισε πληροφορώντας πως την Τετάρτη σχεδιάζει να προβεί σε ενημέρωση Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ επανέλαβε πως δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο για τον κλάδο, που όπως είπε αδικείται διαρκώς και άνευ ουσίας, από τη στιγμή που υπήρξε αυστηρή τήρηση των μέτρων με ελεγχόμενη προσέλευση των καταναλωτών, χρήση μάσκας και αντισηπτικών κάτω μάλιστα από ένα πολύ πιο αυστηρό πρίσμα συγκριτικά με τη δημόσια μετακίνηση.
«Πρέπει τώρα να ανοίξει η αγορά. Και όταν λέμε τώρα εννοούμε σε τρεις μέρες, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, αρχικά με click away (παράδοση εκτός) και στη συνέχεια με click in shop (παράδοση εντός)» ξεκαθάρισε.
εσα

Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη για το σχέδιο που ετοιμάζει να ανακοινώσει όσον αφορά την ένδυση και υπόδυση και τη διεβεβαίωσή του ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα πάθει ζημιά ο κ. Καφούνης σχολίασε:
«Οποια μέτρα κι αν έχει σκοπό να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν αρκούν. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία του εμπορίου. Αν δεν γίνει άμεσα θα εχουμε σοβαρότατες και επικίνδυνες απώλειες. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

Το απόθεμα μένει στις αποθήκες και η επιχείρηση οδηγείται σε μαρασμό

Αναφερόμενος στην καθημερινή επαφή που έχει με τους επαγγελματίες του κλάδου, εξήγησε πως το εμπόριο έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει «στην πρίζα».
«Οταν κρατάς μια επιχείρηση κλειστή και στη συνέχεια χάνει την εορταστική αλλά και την εκπτωτική περίοδο το απόθεμα μένει στις αποθήκες και η επιχείρηση οδηγείται σε μαρασμό»,  εξηγεί εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους όποιους διαχωρισμούς ένδυσης/υπόδυσης και εποχιακών αγορών. «Τα πάντα είναι εποχιακά, και οι βίδες! Μέχρι τώρα αφήναμε τους λοιμωξιολόγους να μιλάνε για εμάς, τώρα όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Και δυστυχώς αισθάνομαι πως η στάση μας δεν εκτιμήθηκε».

Ως προς το ποιοι κλάδοι στο εμπόριο έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, προτίμησε να μην τοποθετηθεί απαντώντας πως: «όλοι μαζί, πρέπει να πάμε παρακάτω».

Να περιορίσουμε την κυκλοφορία από το να κλείσουμε το λιανεμπόριο

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΣΑ ζητά από την κυβέρνηση να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.
«Αυτό το ζήτησα, διότι έχω παρατηρήσει οτι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κυκλοφορία εκτός καταστημάτων. Θεωρώ λοιπόν πως έχουμε τρόπους να περιορίσουμε την κυκλοφορία από το να κλείσουμε το λιανεμπόριο».

Τι γίνεται όμως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και κατά πόσο λειτουργεί ως σωσίβιο στην κρίση;
«Δεν αρκεί διότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα απότελούν μόλις το 17% της αγοράς. Η μόνη λύση είναι η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης» απάντησε.

esa1

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΕΣΑ προς τον πρωθυπουργό:
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σεβόμενοι τον φόρτο εργασία σας επιλέξαμε τη γόνιμη επικοινωνία μαζί σας περιορίζοντάς τη σε εξαιρετικά κρίσιμα θέματα που αφορούν στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Έτσι, επικοινωνούμε μαζί σας για μόλις τέταρτη φορά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ουδέποτε παρενέβη σε υγειονομικά θέματα και από την αρχή της κρίσης σεβάστηκε τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Τώρα όμως πρέπει να τονίσουμε πως όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν τελικά να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και είμαστε πλέον αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε επι θεμάτων που έως τώρα αφήναμε αποκλειστικά στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι θεωρητικά θα ελάμβαναν αποφάσεις εξετάζοντας σφαιρικά τα θέματα υγείας, ψυχολογίας αλλά και οικονομίας. Το ζητούμενο λοιπόν, εν μέσω ακραίων συνθηκών λειτουργίας, είναι η ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα με έκπληξη παρακολουθούμε το λιανεμπόριο να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει στην οικονομία, πολύ δε περισσότερο όταν ακούμε να αξιολογούνται λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, διλήμματα όπως σχολείο ή λιανεμπόριο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, διεκδικούμε πλέον την ισότιμη συμμετοχή μας στο τραπέζι της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπου φυσικά η ευθύνη των τελικών αποφάσεων αφορά αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλωστε θεωρούμε ότι ο Ε.Σ.Α με τη συνολική στάση και τις προτάσεις του δικαιωματικά έχει κερδίσει τον τίτλο του σοβαρού συνομιλητή, εκπροσωπώντας έναν κλάδο που απέδειξε ότι μπορεί να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε μέτρο τού προταθεί.
Κατόπιν λοιπόν σημερινής επικοινωνίας μου με υγειονομικούς επιστήμονες, μηχανικούς μοντέλων πρόβλεψης και άλλους σημαντικούς παράγοντες, που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, καταθέτουμε την κάτωθι ολοκληρωμένη πρόταση, που- εφόσον μας ζητηθεί- μπορούμε με επιστημονική τεκμηρίωση να υποστηρίξουμε:
Επαναλειτουργία της αγοράς με "click away" την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.
Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο "click in shop" από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. Άλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.
Εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο “Lockdown” εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:
1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με τις έως σήμερα παρεμβάσεις σας σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχετε αποδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία και ότι αφουγκράζεστε τα προβλήματα της αγοράς. Θεωρούμε λοιπόν δεδομένη την πρόθεσή σας να στηρίξετε τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας, συμμετέχοντας στον παραγωγικό διάλογο. Αυτή δε την κρίσιμη για το εμπόριο περίοδο είμαστε σίγουροι ότι θα μεριμνήσετε για την ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com