Γρήγορες αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους αγρότες που επλήγησαν από τον χιονιά και άμεση λύση για τους ανασφάλιστους είναι η δέσμευση που εκφράζει μέσω των «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τονίζει ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτών και θα προχωρήσει σε διάλογο για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Η σφοδρή κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας άφησε έντονα τα σημάδια της σε καλλιέργειες στην Αττική, την Αργολίδα και αλλού.

Ποιο είναι το σχέδιο για την αποζημίωση των αγροτών;

Είναι αλήθεια ότι οι παραγωγοί βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για την έντασή της κακοκαιρία. Καταστροφές δεν προκάλεσε μόνο ο χιονιάς, αλλά και ο παγετός που ακολούθησε. Εχουμε καταστροφές στην παραγωγή, αλλά και στις υποδομές, κυρίως στα θερμοκήπια της Αττικής.

Για όσους φρόντισαν να είναι ασφαλισμένοι, θα ακολουθηθούν με ταχύτητα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες πλέον πληρώνονται άμεσα, όχι σε δύο ή σε τρία χρόνια, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, όμως, το φαινόμενο η πλειονότητα των πληγέντων στην Αττική να μην είναι, δυστυχώς, ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Τι θα γίνει με αυτούς;

Οσον αφορά εκείνους που είχαν επιλέξει να μην ασφαλίσουν την παραγωγή τους επειδή μέχρι σήμερα η Αττική είχε ήπιο κλίμα, θα αναζητηθεί λύση ώστε να λάβουν μια δίκαιη αποζημίωση, εφόσον επιλέξουν εφεξής να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ, ο οποίος, επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, νοικοκυρεύτηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως.

Στόχος μας είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για όλους. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι πρέπει να υπάρχει η έννοια της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ηθικής. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους και δουλεύουμε με τα συναρμόδια υπουργεία για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κάλυψης των αγροτών και ταυτόχρονης υποχρεωτικής ασφάλισης των θερμοκηπιούχων.

Ανακοινώσαμε ότι θα γίνει μια επιτροπή από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια και θα ανοίξει μια πλατφόρμα για να κάνουν δηλώσεις, ώστε να γίνει έλεγχος, για να εκτιμηθούν οι ζημιές που υπέστησαν.

Οι προτάσεις της επιτροπής για τον τρόπο αποζημίωσης θα κατατεθούν στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που πρέπει να συνάδουν με το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ε.Ε., για να μην υπάρχουν, όπως συνέβη στο παρελθόν, επιπλοκές και πρόστιμα, τα οποία τελικά πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και τους στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, αλλά και στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Υπάρχει τρόπος στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου έναντι της ακρίβειας;

Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματιών, με στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, ενώ χθες ανακοίνωσα επιπλέον επτά μέτρα, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής:

◗ Από Αύγουστο έως Δεκέμβριο του 2021, κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης.

◗ Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης.

◗ Επιδότηση στους κτηνοτρόφους ύψους 7% επί του τζίρου.

◗ Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%

◗ Ενταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.

◗ Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.

◗ Αμεση έκδοση ΚΥΑ για την εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.

Και βέβαια πάντοτε είμαι ανοικτός στον διάλογο και σε δημιουργικές προτάσεις. Σας θυμίζω ότι, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ζήτησα να συσταθεί ένα Ταμείο ανάλογο με αυτό που συστάθηκε για τον COVID-19, ώστε να ενισχύσει τους αγρότες και να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ακρίβεια συναντούν και οι καταναλωτές στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές, ιδίως στα οπωροκηπευτικά. Τι διάρκεια προβλέπετε να έχει αυτό το κύμα ακρίβειας και πού το αποδίδετε;

Η αύξηση των τιμών είναι απόρροια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η κρίση αυτή οφείλεται σε διεθνείς και πολύπλοκους παράγοντες, που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να τους επηρεάσει η χώρα μας. Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Σημασία έχει να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε τρόπο στήριξης των πολιτών και βλέπετε ότι προσαρμόζει την πολιτική της ανάλογα με την πορεία της κρίσης. Αλλωστε, όλο αυτό που βιώνουμε έχει μια δυναμική.

Η κυβέρνηση όπου χρειάζεται παρεμβαίνει. Οπου απαιτείται, λαμβάνει μέτρα. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό, ενσυναίσθηση και ευαισθησία, με στόχο να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους αγρότες μας, που αποτελούν την παραγωγική βάση της κοινωνίας μας.

Οι αγρότες «ζεσταίνουν τα τρακτέρ», όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε όταν ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Θα συναντήσετε εκπροσώπους τους. Τι θα τους πείτε;

Προφανώς και θα συναντήσω όλους τους αγρότες που θέλουν να συμμετέχουν στον διάλογο. Βασική μου αρχή στην πολιτική είναι ο διάλογος. Και αυτή η επιλογή αποτελεί στάση ζωής. Μέσω του διαλόγου και με καλή διάθεση μπορεί να βρεθεί λύση και στα πιο σύνθετα προβλήματα.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα και δύσκολα, κυρίως γιατί οφείλονται σε διεθνείς, αλλά και σε πολύπλοκες παραμέτρους.

Εχουμε λάβει μια σειρά μέτρων, τα σημαντικότερα εκ των οποίων σας τα ανέφερα. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Και σίγουρα είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε πρόταση, με στόχο τη στήριξη των παραγωγών μας.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών μας να ξέρουν ότι έχω κάθε καλή διάθεση να συζητήσω όσο χρειαστεί μέχρι να βρούμε τις λύσεις. Αρκεί να έχω απέναντί μου στο τραπέζι ανθρώπους που ενδιαφέρονται -όπως πιστεύω- για το καλό του αγροτικού κόσμου και όχι για μικροσυμφέροντα ή πολιτικές επιδιώξεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 5 Φεβρουαρίου 2022