«Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν θα δίνονται ως ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις για να καλύπτονται βραχυχρόνιες ανάγκες. Θα δίνονται μέσω προσκλήσεων για να κάνουν οι επιχειρήσεις επενδύσεις και κάποιες από αυτές να γίνουν βιώσιμες», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο.

«Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να εκμεταλλευτεί το νέο ΕΣΠΑ. Καλύπτει μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ αναλογεί στην περιφέρεια.

«Όταν αναλάβαμε υπήρχε υστέρηση στην απορρόφηση. Πλέον με σωστή συνεργασία με τους περιφερειάρχες έχουμε φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να απορροφηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ και φαίνεται να τον πετυχαίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης που σχεδιάζει για τη χώρα η κυβέρνηση είναι ο φηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση» επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός αυτός ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Επιδιώκουμε να υπάρχει συνεχής ροή χρήματος προς αυτές τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο ΕΣΠΑ συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά το Ταμείο πρέπει να δαπανηθεί γρήγορα, ενώ το ΕΣΠΑ έχει μεγάλο χρόνο να απορροφηθεί. Το ΕΣΠΑ αφορά την περίοδο 2020-2027, αλλά θα πάμε μέχρι το 2030», είπε ακόμα ο κ. Τσακίρης.

«Έτσι μπορούμε να προγραμματίσουμε ανάλογα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, ώστε όσα χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ωριμάσουν να ενισχυθούν περισσότερο από το ΕΣΠΑ και όσα χρειάζονται λιγότερο χρόνο να ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Είναι δυνατό ένα έργο να χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς τα δύο ταμεία είναι πλήρως συμπληρωματικά, διευκρίνισε ο υφυπουργός Επενδύσεων.

Για τις start up επιχειρήσεις

Για την άνθηση των start up επιχειρήσεων ο κ. Τσακίρης είπε πως «είναι ένας αόρατος κλάδος, γιατί κατά βάση είναι ψηφιακός, αλλά έχει δώσει καλά αποτελέσματα στη διεύρυνσή του. Αυτό το ενισχύουμε με κίνητρα με χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόκειται για έναν κλάδο που μπορεί να δώσει έσοδα και θέσεις εργασίας γρήγορα».