Μέσα στον Ιούνιο θα έχει εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ξεκινήσει η πρώτη δράση για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Αναφορικά με τις επενδύσεις είπε ότι είναι καλύτερο να επενδύεις μέσα σε κρίση σημειώνοντας πως είναι σοφό να επενδύεις όταν οι τιμές είναι χαμηλά.

Είπε επίσης πως μετά το καλοκαίρι οι περιφέρειες θα ξεκινήσουν τις δράσεις και τα έργα που έχουν σχεδιάσει.




Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Γιάννης Τσακίρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο .

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Τσακίρη - Τι δήλωσε:

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είμαστε μεν κοντά και είμαστε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ήμασταν σε όλες τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Αναμένουμε την έγκριση των δυο κρισίμων επιχειρησιακών προγραμμάτων μέσα στον Ιούνιο. Θεωρώ προς τα μέσα Ιουνίου, που αυτό είναι το παλιό ΕΠΑΝΕΚ που ονομάζεται πλέον «ανταγωνιστικότητα» κι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που αφορά τη Δυτική Μακεδονία, αυτό που λέμε της «δίκαιης ανάπτυξης». Αυτά τα δυο θα εγκριθούν εντός του Ιουνίου και αμεσως μετά ξεκινάμε με τη πρώτη δράση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ψηφιακή τους αναβάθμιση. Θα είναι μια εντελώς διαφορετική δράση απ’ οτι συνήθως έχουμε δει. Θα είναι πολύ γρήγορη, ταχύτατα πηγαίνουν πολυ γρήγορα στις επιχειρήσεις, με προϋπόθεση ότι κάνουν την επένδυση προφανώς, έτσι ώστε να μην έχουμε καθόλου χρηματοδοτικό κενό σε όλη αυτή την αλυσίδα που αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και που έχει ξεκινήσει

αυτή η κυβέρνηση πάρα πολύ συστηματικά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Το είδαμε αυτό και κατά τη διάρκεια της πανδημίας όλα αυτά που κάναμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το βλέπουμε και τώρα με την κρίση την ενεργειακή και συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων για επενδύσεις

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αν δείτε την επιχειρηματικότητα σαν σύνολο και μέσα στο business cycle ο σοφός επιχειρηματίας επενδύει πάντα μέσα στην κρίση γιατί τότε προσπαθεί να φτιάξει το capacity έτσι ώστε να πουλήσει περισσότερο όταν η αγορά ανέβει. Το να κάνουμε επενδύσεις όταν όλα είναι ωραία ξέρετε κάποια στιγμή θα πέσει ο οικονομικός κύκλος οπότε οι επενδύσεις θα αποφέρουν λιγότερα. Προφανώς είναι σοφό να επενδύεις όταν οι τιμές είναι χαμηλά, δηλαδή όταν ο οικονομικός κύκλος είναι στο χαμηλό του σημείο έτσι ώστε να πάρεις την απόδοσή σου όταν ο οικονομικός κύκλος φτάσει στο υψηλό που θα υπάρχει και η μεγάλη ανάκαμψη.

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η ευρωπαϊκή πολιτική για την παρούσα προγραμματική περίοδο έχει δύο βασικούς πυλώνες σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που είναι ο ψηφιακός και ο πράσινος άρα αυτούς πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς σαν χώρα. Έχουμε στόχους να πιάσουμε στο ΕΣΠΑ σε αυτούς τους δύο πυλώνες άρα οτιδήποτε κάνουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχει ένα σημαντικό κομμάτι πράσινο ή ψηφιακό και τα δύο αυτά βοηθάνε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κτήρια αυτά καθ’ αυτά αλλά μπορεί να επιδοτήσει πλήρη αντικατάσταση των παραγωγικών παγίων μιας επιχείρησης δηλαδή όλων των μηχανημάτων δεδομένου ότι αυτά τα νέα μηχανήματα που θα πάρει η επιχείρηση θα καταναλώνουν χαμηλότερη ενέργεια, θα είναι πιο πράσινα, θα έχει και ένα μεγάλο ψηφιακό κομμάτι άρα με αυτά τα δύο πράγματα η επιχείρηση αυξάνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της γιατί χαμηλώνει το κόστος αλλά και το αποτύπωμα του διοξειδίου που έχει άρα θα πρέπει όλα να είναι «ντυμένα» με πράσινο και ψηφιακό. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ για αυτή την προγραμματική περίοδο άρα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κοιτάξουν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα ο επιχειρηματίας που θα κάνει την επένδυση

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει ήδη την πρόσκληση που θα βγάλουμε για τα ψηφιακά για παράδειγμα, η αξιολόγηση δεν θα είναι συγκριτική δηλαδή δεν θα περιμένουμε να κλείσει η πρόσκληση, να μαζέψουμε όλες τις αιτήσεις να τις δούμε μία–μία, να βάλουμε μια βαθμολογία και να πούμε από τις 100 οι 90 περνάνε οι 10 κόβονται.

Θα έρθουν αυτές οι 10 και θα κάνουν ένσταση, και πολύ καλά θα κανουν, άρα θα πάρουμε και άλλο χρόνο να δούμε τις ενστάσεις και θα δει τελικά ο επιχειρηματίας την ένταξη του, ότι μπορεί να πάρει τα χρήματα, μετά από ένα χρόνο. Και τότε θα πάει να παραγγείλει το μηχάνημα, θα περιμένει αρκετό καιρό μέχρι να του έρθει και μετά θα πάρει τα χρήματα.

Τώρα πάμε διαφορετικά, πάμε με διαφορετικό σύστημα στις περισσότερες προσκλήσεις τις μεγαλύτερες δηλαδή η πρόταση είναι για πάντα ανοιχτή, δεν λεει ότι η πρόταση κλείνει την τάδε του μηνός, είναι ανοιχτή μέχρι να τελειώσει ο προϋπολογισμός τον οποίο και εμείς θα αυξάνουμε άρα οποτεδήποτε κάποιος θελήσει να κάνει μια επένδυση θα κάνει αίτηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα αξιολογηθεί με κριτήρια όχι βαθμολογικά γιατί δεν μπορείς να βαθμολογήσεις μια μικρομεσαία επιχείρηση εάν δεν είναι προβληματική γα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια είναι καλύτερη από την άλλη.

Άρα αυτός που θέλει να κάνει την επένδυση εφόσον δεν έχει κάποιο θέμα που να τον αποκλείει από αυτή τη δράση θα εντάσσεται εντός ενός μηνός και θα ξέρει ότι είναι επιλέξιμος για να κάνει αυτή τη δαπάνη.

Θα προχωράει στη δαπάνη και με το που κάνει τη δαπάνη θα πληρώνεται άμεσα. Θεωρώ ότι ειδικά για τα ψηφιακά γιατί τα ψηφιακά δεν έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής, δεν είναι ένα μηχάνημα που το παραγγέλνεις και έρχεται μετά από μήνες άρα και γρήγορα θα πληρώνονται οι επιχειρηματίες και εμείς θα βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για τους συμβούλους που απευθύνονται οι επιχειρήσεις για να καταθέσουν τους φακέλους για το ΕΣΠΑ

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στεναχωριέμαι γιατί βλέπω επιχειρήσεις μικρές οι οποίες θα μπορούσαν να επιδοτηθούν αλλά αναθέτοντας το φάκελο σε έναν κακό σύμβουλο ο οποίος μας φέρνει ένα φάκελο με ελλείψεις και τελικά αυτή η επιχείρηση δεν μπαίνει στη δράση. Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις είτε να κάνουν μόνες τους τις αιτήσεις ή να επιλέγουν πάρα πολύ σωστά το σύμβουλο που θα τους την κάνει.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των περιφερειών

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτά ελπίζουμε να είναι ένα με δύο μήνες μετά τον Ιούνιο οπότε και οι περιφέρειες θεωρώ αμέσως μετά το καλοκαίρι θα μπορούν να ξεκινήσουν οι δράσεις και τα έργα που έχουν σχεδιάσει. Θυμίζω ότι το παρόν ΕΣΠΑ έχει αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση των περιφερειών, το 1/3 των 26 δισεκατομμυρίων πάει στα περιφερειακά προγράμματα και από την άλλη μεριά

έχουμε πολύ καλά σχέδια δράσεις από τις περιφέρειες που έχουμε υποβάλλει σε ότι αφορά τις υποδομές, το κοινωνικό κομμάτι που αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια. Άρα νομίζω ότι συνολικά όλο το νέο ΕΣΠΑ έχει μια στρατηγική που δεν αφήνει κανέναν έξω.