Τα «πάνω κάτω» έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τρομακτικές διαγράφονται οι συνέπειές στην παγκόσμια οικονομία μετά την άμεση κινητοποίηση της Δύσης και τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Μόσχας.

Με όπλο το Swift, η Δύση επιδιώκει την απομόνωση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ωστόσο αυτό δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης η οποία εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Σεισμός» στην παγκόσμια οικονομία με απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σκληρή απάντηση της Δύσης μέσω των κυρώσεων. H Δύση σήκωσε το όπλο του Swift για ρωσικές τράπεζες θέλοντας να απομονώσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα θα διαταραχθούν, καθώς η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών δεν θα είναι εύκολη.

Ακόμη, η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ στη «μαύρη λίστα» μπαίνει και το χρήμα Ρώσων ολιγαρχών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σήμερα στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού, που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε πρώτη φάση, η Ευρώπη πλήττεται μέσω της υψηλής ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία ενώ σήμερα εξετάζεται και το ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία Ευρωπαικού Μηχανισμού έναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε άλμα 11%, ενώ ενισχύθηκε και ο μαύρος χρυσός.

«Ράλι» για το δολάριο και τον χρυσό που διαμορφώνεται στα 1.910 δολάρια ανά ουγκιά, την ώρα που και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ευνοούνται από τη στροφή στην ασφάλεια.

Το ρούβλι  έφτασε να χάνει το ένα τρίτο της αξίας του, με τις απώλειες να μαζύονται στο -15%. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20% σε μία προσπάθεια να μετριάσει την αιμορραγία στο ρούβλι. Την ίδια στιγμή Ρώσοι πολίτες κάνουν ουρές στα ATM για να «σηκώσουν» χρήματα σε άλλο νόμισμα.

Κυβερνήτες πολιτειών των ΗΠΑ διέταξαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών που διευθύνονται από την κυβέρνηση να σταματήσουν να πωλούν βότκα.

Ανησυχία και για την ελληνική οικονομία

Οι αναταράξεις αναμένεται να είναι έντονες και για την ελληνική οικονομία. 433 εκατ ευρώ πιθανώς μπορεί να χάσει η χώρα από το ρωσικό τουρισμό.

Και ενώ οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι ραγδαίες, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία με συμβολικά χαρακτήρα, αλλά και σημαντικές υποδομές της Ελλάδας όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στα χέρια Ρώσων ολιγαρχών που υπήρξαν μάλιστα και στελέχη της Ρωσικής Δούμας. Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει τους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.