Στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συγκλήθηκε εκτάκτως με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, συζητήθηκε η μεγάλη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και περιλαμβάνουν «αντισώματα» και για τον επόμενο χειμώνα περιλαμβάνεται και η κοινή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την ΕΕ αλλά και η εφαρμογή νομοθεσίας, σε όποιες χώρες δεν υπάρχει για συγκεκριμένο ποσοστό αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου.

Το ρεκόρ και ο στόχος

Τους τελευταίους μήνες η ΕΕ έχει κάνει προμήθειες- ρεκόρ στο LNG που φτάνουν τα 10 δισ. κυβικά μέτρα το μήνα. Ωστόσο χθες αναφέρθηκε ότι στόχος αποτελεί να αυξηθούν οι προμήθειες του υγροποιημένου φυσικού αερίου και να γεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες της Ευρώπης.

Πετρέλαιο

Παράλληλα συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο και συμφωνήθηκε πως τα κράτη – μέλη που έχουν υποχρέωση για αποθέματα τουλάχιστον 90 ημερών,  μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα στρατηγικά τους αποθέματα όταν κριθεί απαραίτητο.