Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
aerio
Οικονομία

Φυσικό αέριο: Υποχώρηση για πρώτη φορά από τον Ιούνιο στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα - Ποιοι είναι οι «σύμμαχοι» της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έπεσαν έως και 12%

Στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε , για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς φαίνεται ότι ο καλός καιρός, τα αποθέματα και οι κινήσεις της ΕΕ για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αερίου υποχώρησαν έως και 12% και είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου.

Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά.

Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στο να περιοριστεί η πίεση στην οικονομία της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

«Σε καλή θέση»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ Φρίντμαν, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι για μπλακ άουτ και ρεύμα με το δελτίο υποχωρούν τώρα. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει με το κρύο», τόνισε στη συνέχεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ήταν 11,91% χαμηλότερα στα 100,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ υποχώρησαν κατά 20% την περασμένη εβδομάδα.