Πενήντα χιλιάδες θέσεις από Ουκρανούς πρόσφυγες προβλέπεται ότι θα καλυφθούν στον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού και οι οποίες αφορούν κυρίως σε θέσεις, που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν το 2021 από την εγχώρια αγορά.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας σε απόλυτη συνεννόηση με τους τρεις βασικούς φορείς του τουριστικού κλάδου (ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΞΕΕ) προέβη στην απόφαση αυτή με σκοπό να δώσει μια χείρα βοηθείας στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα – όπως χαρακτηρίστηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από τον ΟΗΕ, καθώς πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.


Λίγο μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) κοινοποίησε στα ΜΜΕ στοιχεία από μελέτη που εκπονήθηκε βάσει πρωτογενούς έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με θέμα την απασχόληση και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής του 2021.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης – και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» χρονικά με την απόφαση του υπουργού Τουρισμού για αξιοποίηση των Ουκρανών προσφύγων στον τουριστικό κλάδο – είναι ότι: μία στις 5 θέσεις δεν μπόρεσαν να καλυφθούν στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2021 (high season).


Έλλειψη εξειδίκευσης και απουσία προσωπικού
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, είχαν προβλεφθεί 244.124 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία από τις οποίες 53.249 θέσεις έμειναν ακάλυπτες. Η έλλειψη αυτή, ωστόσο, έχει ερμηνευτεί, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΞΕΕ, ως τάση εξόδου από τον κλάδο ενός μεγάλου μέρους των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό, δεν είναι κάτι που αποτελεί είδηση για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Είναι όμως ένα φαινόμενο που οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, είχε παρατηρηθεί πως η εργασία στο ξενοδοχείο αποτελεί συχνά λύση ανάγκης ή μια πρόσκαιρη φάση στην καριέρα του εργαζόμενου. Μάλιστα, επικρατούσε μια υποβαθμισμένη εικόνα της απασχόλησης σε όρους κοινωνικής αποδοχής, γνωστή και ως «Τα γκαρσόνια της Ευρώπης».


Όπως άλλωστε έχει συχνά επαναλάβει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο εν λόγω χαρακτηρισμός κάνει την εργασία του ξενοδοχοϋπαλλήλου να εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλή κοινωνική αποδοχή.