Λύση εντός δύο εβδομάδων ζήτησε για το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σύσκεψη που έγινε προχθές (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο πρωθυπουργός ζήτησε να λυθεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων και να προχωρήσει άμεσα η επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα δουλέψουν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι τρεις τους θα πρέπει να συναποφασίσουν με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ποιος έχει αρμοδιότητα στη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων. Σημειώνεται ότι τον ρόλο αυτό αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής των ναυπηγείων, αλλά η νομική υπηρεσία του υπουργείου εκτίμησε ότι την αρμοδιότητα αυτή την έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρακτικά επομένως, θα πρέπει να βρεθεί ο αρμόδιος που θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων. Στη συνέχεια, ο αρμόδιος αυτός υπουργός, μαζί με όποιους άλλους πιστωτές το επιθυμούν (τράπεζες, εργαζόμενοι, πιθανοί προμηθευτές κ.λπ.), θα συνυπογράψουν το σχέδιο της διάσωσης των ναυπηγείων, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» χρεών, επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επαναλειτουργία του ναυπηγείου υπό τη νέα διοίκηση.

Η νέα διοίκηση δεν είναι άλλη από την Onex και τη Fincantieri οι οποίες ενεργούν από κοινού. Μάλιστα η Onex φαίνεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην εξυγίανση του ναυπηγείου, καθώς φαίνεται ότι θα συμμετάσχει εκτός από το πολιτικό/εμπορικό σκέλος δραστηριοτήτων και στο αμυντικό με την Fincantieri. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό του ναυπηγείου σε δύο διαφορετικές οντότητες, μια για αμυντικές ναυπηγήσεις και μια δεύτερη για ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων.

Η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες φέρεται να επιταχύνει το βηματισμό προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των ναυπηγείων, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι συνέβαλαν και οι τελευταίες επαφές του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στην Ουάσιγκτον. Ο τελευταίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με το νέο επικεφαλής του οργανισμού DFC Scott A. Nathan, που διορίσθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Nathan φέρεται ότι επαναβεβαίωσε στον Έλληνα αν. υπουργό Ανάπτυξης, το ενδιαφέρον του αμερικανικού κρατικού οργανισμού για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος του εκσυγχρονισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη αυτή εκφράστηκε και σε ένα ποσό που σε αρχική φάση φτάνει τα 65 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 60 εκατ. ευρώ).

Η δέσμευση αυτή της αμερικανικής πλευράς, ίσως να αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την επανεκκίνηση της λύσης του προβλήματος των ναυπηγείων, η οποία πάντως σχεδιάζονταν εδώ και μερικές εβδομάδες, ειδικά μετά την κωλυσιεργία της ηγεσίας του υπ. Άμυνας να συναινέσει στο σχέδιο διάσωσης που είχε κατατεθεί από τις Onex και Fincantieri, από τον περασμένο Δεκέμβριο.