Ανάχωμα στην τριπλή «επίθεση» που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρεί να στήσει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε μέτρα που επιχειρούν να φρενάρουν τις επιβαρύνσεις νοικοκυριών - επιχειρήσεων από την «έκρηξη» της τιμής των καυσίμων, από την «εκτόξευση» του κόστους φυσικού αερίου - ηλεκτρικού ρεύματος και από τον «καλπασμό» των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

123
 Οι πολιτικές στήριξης σχεδιάζονται με προσοχή και στρατηγική «μέρα-μέρα», με το βλέμμα αφενός στις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, αφετέρου στον κίνδυνο που εγκυμονεί το «ντόμινο» ανατιμήσεων για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, σε μια περίοδο που το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης και αναζωπύρωσης του λαϊκισμού.

«Αν και το κόστος των νέων μέτρων στήριξης ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ, δεν επηρεάζεται ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 1,4%», επισημαίνει στα «Π» αρμόδια πηγή, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Επί του παρόντος». Στην πραγματικότητα, η υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο και ο «αέρας» από την εντυπωσιακή περσινή ανάκαμψη της οικονομίας βοήθησαν στο να «χτιστεί» το νέο «πακέτο» για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οσο για το πώς θα κινηθούμε από τον Ιούνιο και μετά, όταν δηλαδή εκπνεύσει η νέα δέσμη των μέτρων στήριξης, από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα. «Κρατάμε και εφόδια για αργότερα», λένε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, που αποσόβησε «λουκέτα» και απώλεια θέσεων εργασίας.

Σε τρεις ενότητες

Τα μέτρα στήριξης αναπτύσσονται σε τρεις ενότητες και, αν ήθελε να περιγράψει κανείς ποιον «φωτογραφίζουν», πρόκειται για οικογένειες μικρομεσαίων εισοδημάτων, που αποκτούν πρόσβαση και στα τρία νέα μέτρα στήριξης:

} 1. Στην αυξημένη κατά 80% επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος
} 2. Στην επιδότηση των καυσίμων
} 3. Στο bonus του επιδόματος παιδιών

Με βάση το παραπάνω προφίλ, μια 4μελής οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πάρει συνολικά επιδότηση 196 ευρώ, που σίγουρα δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των επιβαρύνσεων -όπως σημείωσε και ο Χρήστος Σταϊκούρας-, αλλά καλύπτει ένα μέρος των συνολικών απωλειών.