ΛΑΡΚΟ: Πιθανή νέα αναβολή στον διαγωνισμό έως τις αρχές Μαΐου
Η προσωρινή διαταγή που κέρδισαν οι υπάλληλοι της ΛΑΡΚΟ για τις ομαδικές απολύσεις από το Πρωτοδικείο περιπλέκει περαιτέρω τον διαγωνισμό για την πώληση της καταχρεωμένης βιομηχανίας σιδηρονικελίου.
Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε προγραμματιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή για αύριο 31 Μαρτίου. Όμως, τα ασφαλιστικά μέτρα των υπαλλήλων κατά της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για τις ομαδικές απολύσεις εκδικάζονται στις 5 Μαϊου. Η άλλη πλευρά, αυτή της ειδικής διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζει πως μόνο μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα πάρουν κάποιες αποζημιώσεις οι 1.080 υπάλληλοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ αν δεν επέλθει συμφωνία τότε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Την ίδια στιγμή, η έκρηξη τιμών στις πρώτες ύλες και ειδικά στο νικέλιο, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, φαίνεται πως αλλάζουν και το σχεδιασμό ορισμένων υποψηφίων. Ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει να μην καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, τώρα το ξανασκέφτονται. Γι’ αυτό, χωρίς να υπάρχουν επίσημες δηλώσεις, στην αγορά εκτιμούν πως μπορεί τελικά οι ενδιαφερόμενοι για τη ΛΑΡΚΟ να μην είναι μόνο ένας, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά περισσότεροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromines, που εκπροσωπεί το εξορυκτικό κλάδο της Ευρώπης, η Φινλανδία και η Ελλάδα (μέσω της ΛΑΡΚΟ) είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο δεύτερο στάδιο των δύο διαγωνισμών, για διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που προωθούν το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής είχαν περάσει έξι όμιλοι αλλά εδώ και μήνες οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι είχαν αρχικά περιοριστεί σε τέσσερις και στη συνέχεια σε ακόμα λιγότερους. Στο δεύτερο στάδιο είχαν περάσει οι Commodity & Mining Insight Ireland Limited, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, Mytilineos, Solway Investment Group Limited, Tharisa Plc και Trafigura Group Pte Ltd. Στην πορεία οι περισσότεροι ξένοι όμιλοι αποσύρθηκαν.
Οι ασάφειες σε σχέση με τις τυχόν περιβαλλοντικές αποζημιώσεις από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε σχέση με το προσωπικό, θεωρούνταν εμπόδια στην προσέλκυση επενδυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθούσε ο ειδικός διαχειριστής, όλοι οι υπάλληλοι της ΛΑΡΚΟ θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012. Όσοι εξ’ αυτών είναι άνω των 55 ετών θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και να συνταξιοδοτηθούν. Ποσοστό των υπολοίπων εργαζομένων, θα προσλαμβάνονταν με νέες συμβάσεις στην ΛΑΡΚΟ προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου. Τέλος, ο νέος επενδυτής θα προχωρήσουν στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από τους απολυμένους ενώ οι υπόλοιποι θα εντάσσονταν σε προγράμματα ανεργίας.
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:
- τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
- τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:
- Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
- Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
- Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
- Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη)
- Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
- Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα)