Πλησιάζει η ώρα για τα αποκαλυπτήρια του νέου, μειωμένου, ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές τις τελευταίες δοκιμές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου και εντός του προσεχούς δεκαήμερου αναμένεται να αναρτήσει τα ραβασάκια στους προσωπικούς λογαριασμούς 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet.

Σύμφωνα με το MEGA, η εξόφληση του φόρου θα ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου και θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος για πολλούς και φουσκωμένος για λίγους.

Με τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για περίπου 900.000 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ακόμη και πάνω από 30%. Επίσης για 900.000 ιδιοκτήτες δε θα υπάρχει καμία αλλαγή, ενώ υπολογίζεται ότι 350.000 φορολογούμενοι θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021 με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορούν να το βρουν οι φορολογούμενοι στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ με τη χρήση των κωδικών του Τaxisnet.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

-Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE

-Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

-Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

-Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

-Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

-Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2022, με τους νέους συντελεστές και τις νέες κλίμακες, τον πρόσθετο φόρο για τα ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και τις εκπτώσεις.

Με το νέο καθεστώς άλλαξαν τα κλιμάκια και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και να προκύψουν ακόμα και ελαφρύνσεις για την συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων ενώ ένας μικρός αριθμός ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο

Ειδικότερα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι τριών ταχυτήτων καθώς:

8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ ύψους 350 εκατ. ευρώ. και από αυτούς περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%

– σχεδόν 900.000 δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό

– περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021.Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα επωμισθούν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.