Coca Cola, OTE, EΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo είναι μόλις πέντε εισηγμένες που παρήγαγαν τη μισή καθαρή κερδοφορία του 2021 μεταξύ των εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εισηγμένες στο σύνολο τους (εξαιρουμένων των τραπεζών) κατέγραψαν πέρυσι καθαρά κέρδη 3,831 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 583,4%. Κι αυτό σε μία χρονιά που στην ουσία εκκίνησε τον Απρίλιο του 2021, αφού, ως γνωστόν, μέχρι τότε η οικονομία βρισκόταν σε περιορισμό λόγω της πανδημίας. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας αυτή «άγγιξε» τα 10 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ στη χρήση του 2020.


Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων αποτελεί μία από τις σπάνιες υψηλές επιδόσεις για την αγορά, αφού όμοιά της θα πρέπει να αναζητηθεί πριν από τα μνημονιακά χρόνια.

Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των πωλήσεων σε μία χρονιά που η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα , λόγω των lockdowns που είχαν προηγηθεί, αγγίζοντας σχεδόν τα 70 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32,62%. Η συντριπτική εικόνα των ισολογισμών 135 εισηγμένων, δείχνει αναμφίβολα δυναμική, η οποία κινδυνεύει με επιβράδυνση εξαιτίας των διεθνών γεγονότων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι και οι insiders έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, αφού μέχρι το καλοκαίρι οι εταιρείες προτίθενται να μοιράσουν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη τους. Κι αυτό είναι το δέλεαρ για τις εισροές ακόμα και σε εισηγμένες μικρότερου βεληνεκούς.


Η χρονιά που πέρασε είχε ταυτόχρονα πολλά έκτακτα κέρδη που θωράκισαν τη οικονομική κατάσταση των εταιρειών, όπως σε Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ (λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου που πέρασε στα αποθέματα), το deal του Ελληνικού, που πέρασε στην Lamda και αλλάζει τη φυσιογνωμία του ομίλου. Έκτακτα κέρδη επίσης στον ΟΤΕ από την πώληση που κατείχε σε εταιρεία στη Ρουμανία. Πλην όμως, τη χρονιά που πέρασε βγήκαν και πραγματικά κέρδη από το επιχειρηματικό δαιμόνιο και μόνο, όπως για παράδειγμα στα Πλαστικά Θράκης, που εγκαίρως προσέθεσαν στην παραγωγή τις μάσκες προστασίας. Πλην όμως, η διοίκηση της θρακιώτικης βιομηχανίας θα πρέπει να προβληματιστεί από την πορεία της μετοχής που χθες έγραψε χαμηλά έτους στα 4,61 ευρώ, πράγμα που ερμηνεύεται από αναλυτές ότι η κερδοφορία πιθανίν έπιασε… ταβάνι.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των ισχυρών αποτελεσμάτων της χρήσης που μας πέρασε συνοδεύονται από ακόμα πιο ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Το κόστος πωληθέντων και ειδικά το κομμάτι που συνδέεται με την ενέργεια παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα που πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιρειών δείχνουν προς το παρόν να έχουν λύσεις αντιστάθμισης ή μετακύλισης του κόστους στην κατανάλωση. Την ίδια στιγμή πυκνώνει η σεναριολογία για την ολοκλήρωση εγχειρημάτων εξαγορών με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια δημιουργώντας ένα νέο αγοραστικό γύρο προσδοκιών για υψηλότερα τιμήματα. Εάν η σεναριολογία αυτή όντως έχει αντίκρισμα τότε οι κλάδοι που θα εμπλακούν μπορούν να τύχουν θετικών αναθεωρήσεων όπως συνέβη πέρυσι με τον κλάδο της πληροφορικής μετά τις συμφωνίες εξαγορών σε εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τεχνολογίας λογισμικού.