Συνεχίστηκε και στο α’ τρίμηνο του 2022 η ισχυρή αύξηση των μεγεθών των εισηγμένων στο ΧΑ μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισηγμένες ακολούθησαν στις αρχές του 2022 την ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του 2021.

Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από 13 μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, δείχνουν μέση αύξηση εσόδων κατά 42,8%, μέση αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 37,2% και μέση αύξηση καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 56,2%. Από τις 13 επιχειρήσεις που δημοσιοποίησαν αποτελέσματα, μόνο μια παρουσίασε υποχώρηση εσόδων (Πλαστικά Θράκης), μόνο μια εμφάνισε λειτουργικές ζημίες (Fourlis) και δύο επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημίες μετά από φόρους (Fourlis, Frigoglass).




Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι κατά κανόνα οι υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις παρουσιάζουν σχετικά νωρίς τα μεγέθη τους. Αντίθετα, οι λιγότερο επιτυχημένες καθυστερούν. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο αυξημένος πληθωρισμός που οδηγεί (τουλάχιστον βραχυχρόνια) σε αύξηση των πωλήσεων και τρίτον θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το α’ τρίμηνο του 2021 η χώρα μας βρίσκονταν υπό μερικό lockdown.


Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι δεν πτόησε τη πορεία τους. Αντίθετα η μεγάλη δυναμική που αναπτύχθηκε το 2021 παρέμεινε και στη διάρκεια του α’ τριμήνου.

Από μια άποψη, οι υψηλές τιμές των αγαθών έχουν εκτοξεύσει και τα μεγέθη των εγχώριων ενεργειακών επιχειρήσεων, όπως π.χ. των ΕΛΠΕ που στο τρίμηνο τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 62%. Διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Και έτσι όπως εξελίσσεται η χρονιά, η εταιρεία θα πετύχει ιστορικό ρεκόρ εσόδων άνω των 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία εμφάνισε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κερδών.


Μεγάλη είναι και η αύξηση των εσόδων κατά 31% της Coca-Cola παρά τη διακοπή των δραστηριοτήτων της σε Ρωσία και Ουκρανία. Η εταιρεία βοηθήθηκε από την πλήρη ενοποίηση της Coca-Cola Αιγύπτου, αλλά η οργανική ανάπτυξη παρέμεινε υψηλή κατά 24%. Η εταιρεία δεν έδωσε στοιχεία κερδοφορίας.

Θεματική τέλος ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι Μυτιληναίος, Cenergy, Alumil και Παπουτσάνης. Θετικά ακόμη συμβάλει και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και πληροφορικής (Entersoft) που τώρα φαίνεται να αρχίζει να «ζεσταίνεται» από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης ισχυρή ανάπτυξη σημειώνει και η Ideal η οποία ωστόσο τροφοδοτείται και από τις εξαγορές στις οποίες προχωρά η ομάδα επενδυτών που έχει αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Είναι σίγουρο ότι η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των μη χρηματοοικονομικών εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ, θα μετριάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι αυτοί θα παραμείνουν ισχυροί και διψήφιοι τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι εκτιμήσεις διοικήσεων εισηγμένων, όπως της Μυτιληναίος αλλά και της Alumil, που κάνουν λόγο για «ισχυρή τροχιά ανάπτυξης» των δύο επιχειρήσεων μέσα στο 2022. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Cenergy θεωρεί ότι η επιχείρηση «μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του 2022». Υπάρχει επομένως αρκετή αισιοδοξία ότι και το τρέχον έτος θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά όπως ήταν και το 2021.