O κύβος ερρίφθη από την Deutsche Telekom. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών προχωρά στη δημιουργία ενός νέου και μεγάλου κέντρου λογισμικού, που αλλάζει τη χώρα, αλλά και τη συμπρωτεύουσα. Ειδικότερα, µε στόχο τη στήριξη των δραστηριοτήτων της σε όλο τον πλανήτη, η Deutsche Telekom θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο, που εκτιμάται ότι θα απασχολήσει πάνω από 600 προγραμματιστές στη Θεσσαλονίκη.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα και αφού διευθετηθεί το θέμα της μετακίνησης περίπου 300 Ρώσων προγραμματιστών και μηχανικών πληροφορικής στη χώρα µας, µαζί µε τις οικογένειές τους, ενώ πάνω από 300 Έλληνες εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα προσληφθούν στη νέα εταιρεία.


Το εν λόγω κέντρο λογισμικού μπορεί να είναι καινούργιο για τη χώρα µας, αλλά όχι για τον όμιλο της Deutsche Telekom. Είναι αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης του κέντρου λογισμικού που λειτουργούσε στην Αγία Πετρούπολη και έκλεισε άρον – άρον τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων της εταιρείας στη Ρωσία αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το κέντρο λογισμικού της Αγίας Πετρούπολης έκλεισε στις 24 Μαρτίου 2022 και οι δραστηριότητές του, µαζί µε µέρος του προσωπικού του, μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Αττάλεια της Τουρκίας. Αυτό συνέβη επειδή εκεί μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα, χωρίς πολλές ταξιδιωτικές διατυπώσεις, το ανθρώπινο δυναμικό.

Τώρα, στόχος είναι η μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα, και δη στη Θεσσαλονίκη, σε εγκαταστάσεις που τώρα εξασφαλίζει ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος και ο επικεφαλής του ομίλου, Μιχάλης Τσαµάζ, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση αυτή. Σημειώνεται ότι αρχικά η DeutscheTelekom εξέταζε το ενδεχόμενο µμετεγκατάστασης του κέντρου λογισμικού, μαζί µε την Ελλάδα, τόσο στη Σλοβενία όσο και στην Κροατία. Ωστόσο, οι προθέσεις αυτές γρήγορα µμεταβλήθηκαν χάρη στην πίεση που ασκήθηκε στη Βόννη, αλλά και στις διευκολύνσεις τις οποίες υποσχέθηκε και παρέχει ακόμη η ελληνική κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση αυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ζήτημα της επιτάχυνσης της έκδοσης άδειας παραμονής και εργασίας των ξένων υπηκόων του Κέντρου Λογισμικού της Ρωσίας. Μάλιστα η έκδοση των αδειών αυτών θα γίνει βάσει νόμου, με ειδική απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη.


Σημειώνεται ότι το κέντρο λογισμικού που έκλεισε στην Αγ. Πετρούπολη είναι γιγαντιαίο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς απασχολούσε περίπου 600 προγραμματιστές. Από αυτούς, οι μισοί περίπου θα μετεγκατασταθούν στη χώρα µας. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών είναι ρωσικής υπηκοότητας και τώρα εργάζονται στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στο σύνολό τους ωστόσο θα µμεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες 300 θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από Έλληνες.

Το θέμα χειρίζονται µε διαδικασίες fasttrack η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολη η µμετακίνηση Ρώσων υπηκόων εντός της ΕΕ.


Στο θέµα των κυρώσεων της Ρωσίας, η Deutsche Telekom πήρε πολύ γρήγορα αποφάσεις. Η εταιρεία όχι µόνο έκλεισε τη µμοναδική δραστηριότητα που διέθετε στη Ρωσία, αλλά και στήριξε ιδιαίτερα τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.). Το κέντρο λογισμικού της Αγ. Πετρούπολης υποστήριζε τις δραστηριότητες του Ομίλου Deutsche Telekom εκτός Ρωσίας. H ίδια η εταιρεία δεν έχει πελάτες στη ρωσική αγορά, όπως επίσης δεν είχε στη χώρα αυτή ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Προφανώς, η γερμανική εταιρεία είχε καταφύγει στη Ρωσία µε στόχο την άντληση ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες υποστήριξης των πελατών και των δικτύων της στις αγορές της Ευρώπης.