Ξεκινάει σήμερα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022 σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερονηνία τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Εναλλακτικά προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους εκείνους που διαθέτουν πιστωτική κάρτα και το ανάλογο όριο, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τρίτη επιλογή που τους δίνεται, της εξόφλησης σε περισσότερες δόσεις μέσω πάγιας ρύθμισης.

Οι δόσεις σε αυτή την περίπτωση είναι έως 24 αλλά έντοκες.

Βασική προϋπόθεση για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ.




Πώς μπορείτε να ενταχθείτε στη ρύθμιση

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Από το myAADE επιλέγετε «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» στην συνέχεια κάνετε κλικ στο πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών».

Με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχεστε στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής επιλέγετε «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Στη συνέχεια επιλέγετε την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως εμφανίζεται η οφειλή πυο μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψετε τα καθαρά μηνιαία έσοδά σας και τα μηνιαία έξοδά σας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης.

Στη συνέχεια επιλέγετε την ένδειξη «επόμενη σελίδα» και οδηγείστε στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του, στην οποία συμπληρώνετε τα στοιχεία της εισοδηματικής και περιουσιακής σας κατάστασης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Επίσης, εφόσον διαθέτετε εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλετε να τα δηλώσετε, ενώ επίσης θα πρέπει να δηλώσετε και ότι δεν εκκρεμεί εναντίον σας κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.

Ακόμη, πρέπει να δηλώσετε τον IBAΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού μέσω του οποίου θα καταβάλλει τις δόσεις.

Στη συνέχεια υποβάλλετε την αίτηση, η οποία και τίθεται, άμεσα υπό επεξεργασία από το Taxisnet και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης:

-το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται,

-το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,

-ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,

-η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης,

-η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης,

-το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,

-το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),

Για να ισχύει η ρύθμιση πρέπει να πληρώσετε το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.a