Goldman Sachs: Τα 140 δολάρια θα αγγίξει το βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να επεκτείνουν τα κέρδη τους καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αργού θα πρέπει να ανακατανεμηθούν με φόντο την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και την υποχώρηση της ρωσικής παραγωγής, εκτιμά η Goldman Sachs που αναθεώρησε ανοδικά για ακόμα μία φορά τις εκτιμήσεις της για το αργό.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει πως οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 140 δολάρια το βαρέλι το γ’ τρίμηνο του 2022, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων όσον αφορά στην προσφορά του «μαύρου χρυσού».
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Goldman Sachs, το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 135 δολάρια το βαρέλι το β’ εξάμηνο του 2022 ενώ θα κυμανθεί κοντά στα 125 δολάρια βαρέλι το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πλέον ότι η τιμή του Μπρεντ θα φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, 15 δολάρια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους, ενώ στα επόμενα δύο τρίμηνο θα υποχωρήσουν στα 130 δολάρια (αναθεωρημένη ανοδικά τιμή κατά 15 δολ. και 10 δολ. αντίστοιχα).
Η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, οδήγησαν σε μεταβλητότητα στις ροές πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ αρκετά κράτη αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα για να μειώσουν τις επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών, σύμφωνα με την τράπεζα σημειώνει το Bloomberg.
Προσφορά και ζήτηση
«Η ζήτηση στην Κίνα έχει ανακάμψει δραματικά από τα χαμηλά των προηγούμενων μηνών, αλλά αναμένουμε πως θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη μέχρι τα τέλη του έτους», ανέφερε η Goldman.
Σημειωτέον πως κίνηση στα λιμάνια και τους κινεζικούς αερολιμένες έχει ξεπεράσει το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων, σύμφωνα με τη Shanghai Shipping Exchange.
Δεδομένου του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αναλυτές εκτιμούν πως η παροχή πετρελαίου αυτή θα μετατοπιστεί στην Κίνα και την Ινδία. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση της ρωσικής παραγωγής δεδομένης της μειωμένης ζήτησης θα αποδειχθεί αναπόφευκτη.
Η παραγωγή της Ρωσία θα περιοριστεί κι άλλο λόγω των δυτικών κυρώσεων, υποχωρώντας κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους από τα 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα του Μαΐου, σύμφωνα με την τράπεζα, που εκτιμά ότι μεγάλοι όγκοι του αργού της Μόσχας ανακατευθυνθούν σε κυρίως στην Ασία.
Παρ’όλο που η ζήτηση στην Κίνα ανακάμπτει η τράπεζα παραμένει επιφυλακτική στις εκτιμήσεις της και προβλέπει ότι τα lockdowns θα έχουν αντίκτυπο στην κινητικότητα στη χώρα.