Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταστρώσει σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο αντίστοιχων bonus και για τα νοικοκυριά.

Το σχέδιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση σε φορείς που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών κατ’ ελάχιστον στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Ο έλεγχος

Σύμφωνα με την Καθημερινή και το Mega, ο έλεγχος για την ανταπόκριση των φορέων στην παραπάνω σύσταση, ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα γίνεται με σύγκριση του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους. Όταν θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Ειδική πλατφόρμα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την «Επιχείρηση Θερμοστάτης» θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημοσίου κτιρίου καθώς η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών.

Στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατομμυρίων ευρώ.