Από την ημέρα που η Fulgor, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού πριν περάσει στον έλεγχο της Ελληνικά Καλώδια, έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία.

Κοντά στα 12 χρόνια μετά την υπαγωγή της βιομηχανίας από την Κόρινθο στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και στη διάσωσή της από τα Ελληνικά Καλώδια, η Fulgor σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Πέρυσι, παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, η Fulgor, θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, πέτυχε ισχυρές επιδόσεις. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ από 382,5 εκατ. ευρώ το 2020 αυξημένος κατά 53%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στους συνολικά υψηλότερους όγκους πωλήσεων (105.722 τόνους το 2021 από 81.244 τόνους το 2020) και στα συμβόλαια υποβρύχιων καλωδίων που εκτελέστηκαν πέρυσι και αφετέρου στην αύξηση των τιμών μετάλλου.

Η εταιρεία κατάφερε επίσης να αυξήσει τα κέρδη προ φόρων της κατά 6% και μάλιστα να καταγράψει τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων της πρόσφατης ιστορίας της. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν στα 31,2 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ το 2020.


Και αυτό δεν είναι το μοναδικό καλό νέο για την εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ολοκλήρωσε την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Αυτή η διασύνδεση αποτέλεσε την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χιλιόμετρα) καθώς και η μεγαλύτερη σε βάθος αφού η τοποθέτηση των υποβρυχίων καλωδίων έγινε σε βάθος έως 1.000 μέτρα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτής, που αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί παγκοσμίως, σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της Κρήτης στην καθαρή ενέργεια.

Επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο
Πέρυσι, η βιομηχανία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Κορίνθου, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας καλωδίων της εταιρείας προκειμένου να προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα καλωδίων σε εταιρείες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως. Βασικός σκοπός των επενδύσεων είναι η κάλυψη της υψηλής αναμενόμενης ζήτησης στον τομέα ενεργειακών έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.


Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης λόγω των συμβολαίων υπό εκτέλεση, προήλθαν τόσο από τις ταμειακές ροές που δημιούργησε η εταιρεία όσο και από τραπεζικό δανεισμό. Φέτος η προσπάθεια αναμόρφωσης της δομής δανεισμού και της βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της συνεχίστηκε με την εξασφάλιση χαμηλότερων επιτοκίων, την έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου 20 εκατ. ευρώ και την έκδοση νέου επιπλέον ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά, σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων που καταγράφηκαν πέρυσι η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τις ισχυρές προβλέψεις για νέα έργα αλλά και τη γενικότερη δυναμική ανάπτυξης των υποβρυχίων καλωδίων, οι προοπτικές του τομέα παραμένουν θετικές και τη φετινή χρονιά εκτιμά η διοίκηση της.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία, ο οδικός χάρτης της ΕΕ για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η πολλά υποσχόμενη αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και τα έργα που ήδη έχουν ανακοινωθεί στην περιοχή της Μεσογείου. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον τομέα καλωδιακών έργων, ο οποίο είναι αυτός που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας.