Με την επιστροφή 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με υπερβολικές χρεώσεις ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, το οικονομικό επιτελείο υψώνει ακόμα μία ασπίδα απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει από την αρχή του χρόνου και την Ελλάδα.

Η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο πλαίσιο του power pass ανοίγει πιθανότατα την Τετάρτη και οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η πίστωση των αναδρομικών στους λογαριασμούς που θα δηλωθούν.

Τα αναδρομικά μπορούν να τα πάρουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, «καθαρά»

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κάποιος έχει επιβαρυνθεί με ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαΐου. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχει επιδοτηθεί από το κράτος κι έχει πάρει εκπτώσεις από τον πάροχό του, που συνολικά φτάνουν στα 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «καθαρή» επιβάρυνσή του είναι 400 ευρώ. Σε αυτήν την επιβάρυνση θα υπολογιστεί το 60% της νέας κρατικής επιδότησης κι αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω φορολογούμενος δικαιούται να πάρει πίσω 240 ευρώ.

Η διαδικασία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, καθώς η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπουν ότι αυτά τα αναδρομικά μπορούν να τα πάρουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, αλλά «καθαρά», δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι φόροι που έχουν καταβληθεί.

Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση είναι ότι αυτά τα αναδρομικά δεν θα καλύψουν μόνο τις υπερβολικές χρεώσεις ρεύματος για την κύρια κατοικία, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία, δηλαδή τις κατοικίες που μισθώνουν οι γονείς για τα παιδιά που σπουδάζουν. Η διαδικασία ανά περίπτωση είναι η εξής:

Για την κύρια κατοικία

Αντλούνται από τα στοιχεία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης όλα τα στοιχεία που αφορούν την κύρια κατοικία από τον Πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης (διεύθυνση, αριθμός παροχής κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή κατοικίας, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει τα στοιχεία. Αν υπάρχει αλλαγή, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταβολής των στοιχείων υπό τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Προσοχή!

Αν υπάρχει αλλαγή στη διεύθυνση κατοικίας τον Δεκέμβριο του 2021 κι έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση του 2022, τα στοιχεία κύριας κατοικίας δεν μπορούν να αλλάξουν.

Για φοιτητική κατοικία

Η υποβολή της αίτησης γίνεται από έναν εκ των γονέων, ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Προσοχή!

Για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει προηγουμένως απαραιτήτως ο γονέας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.

Η αντιστοίχιση των στοιχείων αυτών με τις χρεώσεις και τις εκπτώσεις θα γίνει από τους παρόχους και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία αφορά ΜΟΝΟ τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 10/6.