Ιδιαίτερα θερµό αναµένεται το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα του Ταµείου Ανάκαµψης. Στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης το τελευταίο διάστηµα κινούνται σε πολύ έντονους ρυθµούς και τις αµέσως επόµενες ηµέρες οι προκηρύξεις αναµένονται µε… ρυθµούς πολυβόλου. Εξάλλου, το 2022 αποτελεί το έτος προκήρυξης του 90% των µεγάλων έργων που περιλαµβάνονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Στόχος είναι να ωριµάσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι απαραίτητες (και πολλές φορές χρονοβόρες) διαγωνιστικές διαδικασίες και τα έργα να έχουν υλοποιηθεί µέχρι το 2025.

digital
Ξεχωριστή θέση στα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν το τελευταίο δεκαήµερο του Ιουνίου έχει ο ψηφιακός µετασχηµατισµός των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, ένα έργο που έχει τη σφραγίδα των υπουργείων Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Οικονοµικών.

Με συνολικό µπάτζετ γύρω στα 450 εκατ. ευρώ, αφορά σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν µε µηδενικό ή ελάχιστο κόστος ψηφιακά εργαλεία που θα αναβαθµίσουν σηµαντικά τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Σύµφωνα µε όσα έχουν δροµολογήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θοδωρής Σκυλακάκης, που «τρέχουν» τις σχετικές διαδικασίες, το έργο διαρθρώνεται σε τρία επιµέρους προγράµµατα µε διακριτά χαρακτηριστικά, αλλά κοινό παρονοµαστή την ψηφιακή αναβάθµιση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Η αναβάθµιση αυτή, άλλωστε, βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στη στρατηγική που έχουν χαράξει στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Γιάννης Τσακίρης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τρία έργα σε ένα, καθένα εκ των οποίων έρχεται να αναβαθµίσει συγκεκριµένο τοµέα δραστηριοτήτων των µικρών και των µεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τρία έργα σε ένα, καθένα εκ των οποίων έρχεται να αναβαθµίσει συγκεκριµένο τοµέα δραστηριοτήτων


Φορέας υλοποίησης είναι η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», εποπτευόµενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Το πρώτο τµήµα του προγράµµατος αποτελείται από ένα voucher για την απόκτηση εργαλείων που αναβαθµίζουν την παραγωγικότητα και την ασφάλεια των επιχειρήσεων.

• 90% έκπτωση στην προµήθεια προγραµµάτων, υπηρεσιών και εφαρµογών που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της επιχείρησης, διευκολύνουν την τηλεργασία και θωρακίζουν την επιχείρηση • 165% εκατ. ευρώ για την προµήθεια σύγχρονων εργαλείων τιµολόγησης, όπως ταµειακές µηχανές, POS, αλλά και λογισµικό έκδοσης παραστατικών


Τι περιλαμβάνει το voucher

Πρόκειται για ένα κουπόνι µε το οποίο οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν έκπτωση 90% στην προµήθεια προγραµµάτων, υπηρεσιών και εφαρµογών που, µεταξύ άλλων, εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της επιχείρησης, διευκολύνουν την τηλεργασία και θωρακίζουν την επιχείρηση στον ψηφιακό κόσµο.

Το «ταβάνι» του ποσού που θα αφορά η έκπτωση θα είναι κλιµακωτό και θα εξαρτάται από το µέγεθος της δικαιούχου επιχείρησης. Ετσι, οι πολύ µικρές επιχειρήσεις θα µπορούν να επωφεληθούν µέχρι του ποσού των 900 ευρώ, ενώ η ανώτατη κατηγορία των µεσαίων επιχειρήσεων θα εξοικονοµεί µέχρι και 18.000 ευρώ.

Γίνεται, έτσι, εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που αναβαθµίζει συνολικά την καθηµερινότητα των επιχειρήσεων, καθώς θα µπορούν να αποκτήσουν σηµαντικά εργαλεία στο 1/10 του κόστους τους. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των επιτελείων των δύο υπουργείων, ο πυλώνας αυτός αναµένεται να προσελκύσει και το µεγαλύτερο ενδιαφέρον των δικαιούχων, καθώς περιµένουν πάνω από 100.000 αιτήσεις. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί και το πρόγραµµα µε τον µεγαλύτερο προϋπολογισµό, καθώς εκεί θα κατευθυνθούν τα 180 εκατ. ευρώ του έργου.

pier_skyl

 Aνάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών

Καθώς η καινοτοµία αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε το δεύτερο υποέργο τα δύο υπουργεία στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων, καλών πρακτικών και ανταγωνιστικών ψηφιακών υπηρεσιών, που µε τη σειρά τους παράγουν προστιθέµενη αξία στην επιχείρηση. Εδώ γίνεται και η µόνη εξαίρεση στην καθολικότητα του προγράµµατος, καθώς απευθύνεται µόνο στον κλάδο της πληροφορικής. Με την έγκριση ενός σχεδίου, το ποσό θα κατατίθεται σε λογαριασµό του δικαιούχου και θα αποδεσµεύεται ανάλογα µε την πρόοδο κάθε παραδοτέου τµήµατος.

Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα κατευθύνονται συνολικά 100 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να καλύψουν το σύνολο των δαπανών κάθε επιχειρηµατικού σχεδίου, µε αφετηρία τα 200.000 ευρώ και ανώτατο όριο τα 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, καλύπτονται και οι δαπάνες κατάρτισης του business plan, αλλά και η πρόσληψη υψηλά καταρτισµένου προσωπικού - κάτι που αναµένεται νσ συµβάλει στο άνοιγµα νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα.

Εργαλεία τιμολόγησης 

Καθώς το τελευταίο διάστηµα αυξάνονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για χρήση εργαλείων τιµολόγησης που πληρούν συγκεκριµένες προδιαγραφές, τα δύο υπουργεία, σε συνεργασία µε την ΑΑ∆Ε, δίνουν την ευκαιρία σε κάθε µικροµεσαία επιχείρηση να ευθυγραµµιστεί στα νέα δεδοµένα.

Προς τον σκοπό αυτό, διαθέτουν συνολικά 165 εκατ. ευρώ για την προµήθεια σύγχρονων εργαλείων τιµολόγησης, όπως ταµειακές µηχανές, POS, αλλά και λογισµικό έκδοσης παραστατικών.

Η επιδότηση µπορεί να φτάσει ακόµα και στο 100%, αυτονόητα µε συγκεκριµένα όρια ανάλογα µε τις επιλογές κάθε µικροµεσαίας επιχείρησης.