Σε μια διαφορετική συγκυρία, η απεργία των εργαζομένων στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ή η πυρκαγιά σε μεγάλο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην πολιτεία του Τέξας ένα μήνα πριν δεν θα διαδραμάτιζαν τόσο καταλυτικό ρόλο στις τιμές των διεθνών αγορών ενέργειας. Στη σημερινή συγκυρία αρκούν για να κλιμακώσουν περαιτέρω τις ήδη ανοδικές τάσεις που κυριαρχούν από το περσινό φθινόπωρο. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μάλιστα, έχουν κορυφωθεί οι ανησυχίες για μια ανεπάρκεια στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας, ιδίως αφότου η κρατική Gazprom μείωσε από τα μέσα Ιουνίου τις ροές φυσικού αερίου κατά 60% στη Γερμανία μέσα από τον αγωγό Nord Stream 1.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σκαρφάλωσε στα 140 ευρώ τη μεγαβατώρα και την Τρίτη ξεπέρασε τα 170 ευρώ, φθάνοντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί αρχές Μαρτίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούσαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Αυτή η ανεπανάληπτη αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις τεράστιες ανατιμήσεις που καταγράφονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προέρχεται από την «τεχνητή» μείωση της προσφοράς εκ μέρους της Ρωσίας μέσω του δικτύου των αγωγών που τη συνδέουν με τη Γηραιά Ήπειρο. Παράλληλα, ούτε η παραγωγή του πετρελαίου ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας.


Το φυσικό αέριο γυρίζει τον κόσμο πίσω στην πετρελαϊκή κρίση του ’70
Αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg θεωρούν πως το φυσικό αέριο αντικαθιστά το πετρέλαιο σε ό,τι αφορά την επίδραση που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταγράψει άνοδο τουλάχιστον 600%.

Ακόμη και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου Μπρεντ στο χαμηλό διμήνου και ειδικότερα στα 100 δολάρια το βαρέλι αποδίδεται στους φόβους για ύφεση, ιδιαίτερα στη Γηραιά Ήπειρο. Οι φόβοι αυτοί προέρχονται από το ενδεχόμενο να διακόψει το Κρεμλίνο ολοσχερώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ασκούσε πιέσεις στους συμμάχους της Ευρώπης και τις διεθνείς αγορές. Ήδη οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποσχεθεί στην Ε.Ε. πως θα συμβάλουν στη αναπλήρωση των κενών στην ενέργεια, έχουν αποστείλει τα τρία τέταρτα της παραγωγής LNG στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.


Οπότε η απεργία των εργαζομένων στις υπεράκτιες μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας έχει άμεσο αντίκτυπο. Μόνον οι εξαγωγές φυσικού αερίου μπορεί να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60% μέχρι το Σάββατο, σε μια περίοδο που η Ευρώπη μάχεται για να αποθηκεύσει ενέργεια εν όψει του χειμώνα. Σκοπός των κινητοποιήσεων αυτών είναι να συμφωνηθεί μια αύξηση μισθών άνω του 4,5% ώστε να ανταποκρίνεται στην αύξηση του πληθωρισμού. Δίχως αμφιβολία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο ανατιμήσεων που φαίνεται ανεξάντλητος.

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ στρέφονται στις αποταμιεύσεις τους
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από αυτό το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο, με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο υψηλό 40ετίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, έχει αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες είχαν ενισχυθεί κατά 2,7 τρισ. δολάρια εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s Analytics.

Όμως, πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας οικονομικής ανάλυσης των ΗΠΑ (Bureau of Economic Analysis) έδειξαν πως το ποσοστό των αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο στο 5,4%, ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας και πολύ χαμηλότερο από το υψηλό ρεκόρ του 34% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020. Μέχρι σήμερα, η Moody’s Analytics εκτιμά πως τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταναλώσει τα 114 δισ. δολάρια από τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν εν μέσω της πανδημίας.