Economist 2022 - «Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες» υποστήριξαν στελέχη ξένων ομίλων
Εστίασαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία και σήμερα αναμένει πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ενώ συνολικά η ΕΕ αναμένει ανάκαμψη 80% έναντι των επιπέδων του 2019, όπως σημείωσε από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Certares Greg O’Hara.
Χάρη στη συνεργασία κυβέρνησης, εκπροσώπων της δημόσιας υγείας και άλλων φορέων δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που υποστήριξε τα ταξίδια, πρόσθεσε, τονίζοντας τη στρατηγική προσέγγισης, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως με το σύστημα Eva, που εφαρμόστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Επιπλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν είναι οποιοδήποτε μέρος. Είναι το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και διαθέτει φυσική ομορφιά και φιλόξενους ανθρώπους, οπότε ο τουρισμός επιστρέφει ισχυρότερος και ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, υπογράμμισε ο κ. O’Hara.
Στα οφέλη του προγράμματος Golden Visa αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Henley and Partners Juerg Steffen μιλώντας ευρύτερα για την επενδυτική μετανάστευση. Έφερε ως παράδειγμα τους αρχαίους Αθηναίους, που πρωτοστάτησαν στην πρακτική της χορήγησης ιθαγένειας με αντάλλαγμα την οικονομική συνεισφορά στο κράτος. Μέχρι το 230 π.Χ., ήταν ως επί το πλείστον «άνθρωποι του εμπορίου», όπως είπε, μεταφέροντας μια αντίστοιχη συνεισφορά αυτής της πρακτικής σήμερα, που το 60% των κρατών μελών της ΕΕ φιλοξενούν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Τα οφέλη είναι σωρευτικά, σύμφωνα με τον κ. Steffen, ο οποίος μεταξύ αυτών ανέφερε την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την ανάπτυξη υποδομών, ενώ από την πλευρά των ξένων υπογράμμισε επίσης τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εργασίας στην ευρωζώνη και της πρόσβασης σε παγκόσμιας κλάσης εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Steffen σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα Golden Visa έχει συνεισφέρει στην προσέλκυση εύπορων ατόμων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από την έναρξή του το 2013.
Σε παραδείγματα από τη Δανία όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Netcompany και πρόεδρος ΔΣ της Netcompany- Intrasoft André Rogaczewski. Μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της «πράσινης» πολιτικής, των μεταφορών και των υποδομών. Εστίασε στη σημασία ύπαρξης εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών και υπογράμμισε τον πρωτεύοντα ρόλο της εκπαίδευσης πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που πρέπει να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη. Τέλος, ο κ. Rogaczewski αναφέρθηκε στην ανάγκη του διασυνοριακού διαμοιρασμού νέων ψηφιακών λύσεων.
Η ανώτερη αντιπρόεδρος Ευρώπης και Ν. Αφρικής της Iron Mountain Iwona Sikora εστίασε στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών. Τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά το πώς αναπτύσσεις το πλαίσιο ώστε να μπορείς να την αξιοποιήσεις σωστά. Η κ. Iwona Sikora έδωσε βάρος στην έννοια της διακυβέρνησης καθώς και στην «αρχιτεκτονική», ώστε να μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στην εφαρμογή μιας τεχνολογίας και να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα. Η εκπρόσωπος της Iron Mountain σχολίασε ότι η κρίση πολλές φορές βοηθά, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή νέων λύσεων μέσα σε λίγες εβδομάδες.
*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.
*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.