Στις επιχειρηματικές εξελίξεις που μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο στον ασφαλιστικό κλάδο –τη συγκέντρωση, τις εξαγορές από πολυεθνικές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό– αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist o διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρος Κωνσταντάς.

ec_konstantas
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ολοκλήρωση της επένδυσης στην Εθνική Ασφαλιστική από το CVC fund και μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κλάδος. Ενδεικτικά σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του ασφαλιστικού κλάδου με την πολιτεία για τη διαχείριση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά γεγονότα. Ο κ. Κωνσταντάς αναφέρθηκε επίσης στην ανθεκτικότητα της ασφαλιστικής αγοράς, όπως αποδείχθηκε στην πανδημία, αναφέροντας σχετικά ότι πέρυσι παρά τα ανησυχητικά σημάδια ο κλάδος έκλεισε με θετικό πρόσημο, εκφράζοντας την προσδοκία να συμβεί το ίδιο και το 2022 παρά την αβεβαιότητα και τον αρνητικό αντίκτυπο που διαφαίνεται, κυρίως στον κλάδο ζωής.

ec_antypas
«Σκληρή δουλειά και αξίες που κάναμε μέρος της κουλτούρας μας». Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της ελληνικής startups όπως τα περιέγραψε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Viva Bank και συνιδρυτής και CIO της Viva Wallet Μάκης Αντύπας. «Δεν υπάρχει τέλεια ιδέα. Αυτό που μετράει είναι η ομάδα και η ηγεσία. Και η διάθεση για πειραματισμό. Εμείς δοκιμάσαμε πολλές ιδέες. Σημασία έχει να είναι προετοιμασμένος για το ταξίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. «Έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως όλα δοκιμάζονται κάθε φορά στο πεδίο», σημείωσε σχετικά. «Χτίσαμε από κάτω προς τα πάνω, ακολουθήσαμε τον δύσκολο δρόμο. Βάλαμε πολύ γερές βάσεις. Πήγαμε στην Ευρώπη με φυσική παρουσία για να δούμε τις ανάγκες εκεί», πρόσθεσε ο κ. Αντύπας, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις που ξεκινάνε από την Ελλάδα, η οποία είναι μικρή αγορά, θα πρέπει να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή τις διεθνείς αγορές».

Την ανάγκη ανάπτυξης μιας καινούργιας ανθεκτικότητας υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Qualco Ορέστης Τσακαλώτος (κεντρική φωτό), ο οποίος προσπάθησε να περιγράψει το τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να δείξει το παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το περιβάλλον και να δείξει τον δρόμο προς τα μπροστά» τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις συνθήκες του σημερινού πληθωρισμού. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, άλλωστε, η χώρα έχει αποδείξει ότι όλα είναι εφικτά, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος. «Πρέπει να θέσουμε νέα θεμέλια για μια νέα σταθερότητα, με στόχο την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, προτού εστιάσει στον ρόλο των projects μεταμόρφωσης που πρέπει να υλοποιηθούν. Πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία εμπλέκουν πολλούς ανθρώπους και πολλές κοινότητες, και τα οποία προϋποθέτουν δάνεια, χρήματα και χρόνο, δηλαδή χρονοδιαγράμματα, όπως είπε. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι σχετίζονται με τα μεγάλα projects μεταμόρφωσης: α) τεχνολογία της πληροφορίας, β) επιστημονική προσέγγιση, γ) δυνατότητα εκτέλεσης και δ) θεσμικά κεφάλαια. «Όλα αυτά είναι καταλυτικά (...) Είναι τέσσερις πυλώνες διαφορετικοί που πρέπει να δουλέψουν μαζι αυτήν τη φορά» σχολίασε, παράλληλα. Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της εκτελεστικής δυνατότητας, παραπέμποντας στο επιτυχημένο παράδειγμα των ΣΔΙΤ.

ec_stamatelou
H γενική διευθύντρια και επικεφαλής φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της KPMG στην Ελλάδα Γεωργία Σταματέλου αναφέρθηκε κατά τη συμμετοχή της στο συνέδριο του Economist στη δέσμευση που απαιτείται από πολιτικά κόμματα και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για το rebranding του φόρου με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βασίζεται στη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και τη βιωσιμότητα. Μίλησε για την άρση ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Όπως είπε, το κλειδί για τη διαφάνεια εντοπίζεται στην ψηφιοποίηση, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι γίνονται βήματα με το My Data. H κ. Σταματέλλου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της συνδεσιμότητας των φορολογικών αρχών με τα μεγάλα δεδομένα των φορολογουμένων, στη σημαντική επένδυση που απαιτείται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε επανειδίκευση του προσωπικού της φορολογικής διοίκησης και θεώρησε θέμα επείγουσας προτεραιότητας την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι οι επενδυτές χρειάζονται κίνητρα και ένα σταθερό, προβλέψιμο και απλό φορολογικό πλαίσιο για να αναλάβουν ρίσκο. Πρότεινε μέτρα για την προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων συνδυαστικά με κίνητρα, όπως ένα σημείο επαφής για την επίλυση όλων των φορολογικών θεμάτων, συμφωνίες APAs για μεγάλες επενδύσεις και θέσπιση διαδικασίας για καθορισμό ενός σταθερού πλαισίου για τους φόρους μιας επένδυσης για μια προκαθορισμένη περίοδο.

ec_georgoulas
Για τις fintech το μέλλον είναι διαφορετικό από αυτό για τις παραδοσιακές τράπεζες, σύμφωνα με τον Γιάννη Γεωργούλα, πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών και μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της ECOMMBX, ο οποίος εξήγησε ότι στον κλάδο του το μέλλον δεν έχει μετρητά, καθώς η διαθεσιμότητα συστημάτων ψηφιακών πληρωμών επιτρέπει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να μη χρησιμοποιούν το παραδοσιακό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται αποδοτικότητα, ευελιξία και διαφάνεια. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, όπως πρόσθεσε, αν και –όπως σημείωσε– πολλοί βλέπουν τις fintech ως απειλή και όχι ως μια ευκαιρία συνεργασίας σε νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης για αύξηση της κερδοφορίας. Ο κ. Γεωργούλας είπε ότι οι fintech και ειδικά οι οργανισμοί πληρωμών έχουν έρθει για να μείνουν και αναφέρθηκε σε ενδεικτικές τάσεις, όπως η χρηματοοικονομική εμπιστοσύνη και η συμπερίληψη, τα ψηφιακά νομίσματα και τα ψηφιακά πορτοφόλια. Αναφερόμενος στις πληρωμές λιανικής, σημείωσε ότι χρειάζεται ευελιξία και ήδη υπάρχουν καινοτόμοι πρακτικές, ενώ έθιξε και το θέμα των πληρωμών μέσω IoT που επηρεάζουν το τοπίο των πληρωμών όσο αυξάνεται ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.