Η απανθρακοποίηση της Ευρώπης δεν είναι κάτι νέο, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι αναφέρθηκε σε ορόσημα στην πορεία αυτής της προσπάθειας.

Ειδικότερα, σημείωσε την απόφαση της Ευρώπης να είναι στην προμετωπίδα της δράσης για το κλίμα, ενώ νωρίτερα το 1992 είχαμε το Πρωτόκολλο του Κιότο και το 2015 τη Συμφωνία των Παρισίων.


Η προσπάθεια έφτασε σε μια κορύφωση όταν η Ευρώπη αποφάσισε να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη ως προς τον άνθρακα το 2050, σημείωσε η κ. Σδούκου, η οποία τόνισε τον σημερινό χαρακτήρα του κατεπείγοντος αυτής της συζήτησης λόγω της γεωπολιτικής κρίσης. Εξήγησε ότι η απάντηση στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών ενέργειας είναι οι ΑΠΕ και το ίδιο ισχύει για τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σημείωσε ότι έχουμε στη χώρα το δυναμικό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σχεδιάζοντας ένα σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ ώστε να εξασφαλίζει επαρκή ενέργεια για τις επόμενες γενιές.

Η γενική γραμματέας τόνισε επίσης ότι πρέπει να λάβουμε πιο τολμηρές αποφάσεις, με καινοτόμους πολιτικές επιταχύνοντας –μεταξύ άλλων– τη διαδικασία διείσδυσης των ΑΠΕ ξεπερνώντας τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν, με πρώτο την αδειοδότηση.

Αναφέρθηκε σχετικά στο νομοθετικό πλαίσιο και στην προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε και την επιτάχυνση των προσπαθειών στον τομέα του υδρογόνου. Εν κατακλείδι, η κ. Σδούκου τόνισε την προσπάθεια να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Ανέφερε ενδεικτικά μιλώντας για τα ορυκτά καύσιμα ότι κάποιοι μπορεί να βλέπουν ορισμένες εξελίξεις ως ένα βήμα πίσω, αλλά η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει εκτροχιαστεί. Αυτή είναι η οπτική του καπετάνιου, που κάνει κάποιες μανούβρες για να περάσει την καταιγίδα, υπογράμμισε.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.