«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους με χρέη στα ταμεία δίνει το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιώντας δύο νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν αφενός σε τόνωση των εσόδων του υπερταμείου ασφάλισης, αφετέρου σε μείωση των χρεών που δεν εξυπηρετούνται εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα, τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 42,83 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Κι αυτό, γιατί αρκετές επιχειρήσεις και μη μισθωτοί αδυνατούν, είτε να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους ,είτε να εξυπηρετήσουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, οι εκτός ρυθμίσεων οφειλές των ταμείων τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 15% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021.


Έχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με εντολή του πρωθυπουργού ενεργοποίησε δύο «βαλβίδες αποσυμπίεσης», οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να απεγκλωβιστούν από τα χρέη τους.

Η πρώτη σημαντική παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση της υφιστάμενης ρύθμισης για οφειλές προς τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δρομολογεί την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, από 12 δόσεις που είναι σήμερα σε 24. Με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των δόσεων εξισώνεται με εκείνες που προβλέπει η πάγια ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία, η οποία ισχύει από το 2020.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την 24άρα ρύθμιση αναμένεται να ευνοηθούν περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη στα ταμεία.

Την ίδια στιγμή, προωθείται άμεσα νομοθετική διάταξη στη Βουλή η οποία θα ορίζει τα 10 έτη ως όριο μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα πληροφορίες η συγκεκριμένη διάταξη θα εξυπηρετήσει περίπου 150.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν χρέη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


Πρόκειται για μια διάταξη, η οποία θα έρθει να επουλώσει τις «πληγές» που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης τους ΣτΕ που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, είναι αντισυνταγματικός.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η παραγραφή στη δεκαετία αφενός οδηγεί σε κούρεμα χρεών αφετέρου ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να εκκινήσουν τις διαδικασίες για σύνταξη. Κι αυτό, γιατί αρκετοί ασφαλισμένοι των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί λόγω χρεών, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ξανά φάκελο.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με οφειλές χρονικού διαστήματος από το 2000 μέχρι το 2020 ποσού 30.000 ευρώ με τις έως τώρα διατάξεις αδυνατούσε να βγει στη σύνταξη καθώς η οφειλή του υπερέβαινε το όριο που θα μπορούσε να παρακρατηθεί μέσα από την σύνταξη του (δηλαδή το ποσό των 20.000 ευρώ). Κατ΄ επέκταση ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει εντός διμήνου από την κοινοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον των 20.000, δηλαδή 10.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς της δεκαετίας ο ίδιος ασφαλισμένος θα δει την οφειλή του να μειώνεται στο μισό, δηλαδή στις 15.000 ευρώ. Οπότε αυτομάτως θα ανοίξει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση του, καθώς το ποσό της νέας οφειλής που προκύπτει θα εντάσσεται στο όριο που μπορεί να παρακρατηθεί μέσα από την σύνταξη.