Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις της τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ εν συνόλω η Κομισιόν, τονίζοντας πως το outlook παραμένει αντικείμενο υψηλής αβεβαιότητας, ενώ το ισοζύγιο των κινδύνων κλίνει προς αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το powergame.gr

Ειδικότερα, όπως εκτιμά στις θερινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023, ενώ στην Ευρωζώνη 2,6% και 1,4% αντίστοιχα. Όσο για τον πληθωρισμό, στην ΕΕ προβλέπεται να αγγίξει φέτος το 8,3% και το 2023 το 4,6%, ενώ στις χώρες-μέλη του ευρώ το 7,6% και 4,3% αντίστοιχα.

Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 4% ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 και 2,4% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αγγίξει φέτος το 8,9% και την επόμενη χρονιά το 3,5%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας καθώς και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως λόγω της ασθενέστερης αύξησης του προϊόντος σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος των εισροών, αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

Η Κομισιόν προσθέτει για την Ελλάδα πως η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να υποστηριχθεί επίσης από την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες σταθερές προοπτικές για τον τουρισμό το 2022 και παραμένουν σε συμφωνία με τις προβλέψεις για πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,0% το 2022 και να επιβραδυνθεί σε 2,4% το 2023.

Ωστόσο, στο μέλλον, η υψηλή αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον επίσης υψηλό πληθωρισμό, αναμένεται να προκαλέσει το 2023 αποδυνάμωση της ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του RRF. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται επίσης να επιβραδυνθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, δεδομένου του λιγότερο υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ο Δείκτης των Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων. Η μετακύληση στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο τον προβλεπόμενο ορίζοντα. Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Τέλος, στις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται για την Ελλάδα πως οι κίνδυνοι για το μέλλον έχουν αυξηθεί, καθώς συνδέονται με τον τουριστικό τομέα υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η δυνητικά πιο θετική δυναμική της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη από την στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση στο μέλλον.