Το πρώτο φωτοβολταϊκό με διμερές συμβόλαιο (PPA) πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει σε διεθνή όμιλο, το οποίο ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Cero Generation του αυστραλιανού ομίλου Macquarie, αποτελεί άλλη μια ένδειξη του ζωηρού ενδιαφέροντος διεθνών ομίλων για την ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Macquarie σε ενέργεια και υποδομές στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ, είναι, επίσης, ενδεικτικό των προοπτικών που βλέπουν οι διεθνείς παίκτες. Οι Αυστραλοί φέρονται να συζητούν τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι διεθνείς όμιλοι ενεργοποιούνται, καθώς μέχρι τα τέλη του χρόνου η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο μεγάλους διαγωνισμούς για νέες μονάδες ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) συνολικής ισχύος 1 GW, καθώς και για μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες). Επίσης, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ape
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.), όπως υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Κώστας Σκρέκας, είναι να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά 2,5 GW μέχρι το 2030.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί ισχυρές συμμαχίες, καθώς οι απαιτήσεις που θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστούν αναγκαστικές τις κοινοπραξίες εγχώριων με διεθνείς ομίλους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόσφατη συμφωνία της γερμανικής RWE με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), της Motor Oil με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τη γαλλοϊσπανική Ocean Winds, της Mytilineos με τη σκανδιναβική CIP κ.ά. Οι νέες ισορροπίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στήριξης των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τους φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης στην πράσινη ενέργεια, κινητοποιούν τους διεθνείς ομίλους.

Ο κ. Σκρέκας είπε την Τετάρτη, στην παρουσίαση της επένδυσης της Cero Generation, πως το 2021 εντάχθηκαν στο σύστημα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,1 GW και φέτος αναμένεται να ενταχθούν νέες μονάδες 1,7-2 GW. Το 2021 οι ΑΠΕ κάλυψαν το 32% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με τον κ. Σκρέκα να προβλέπει πως θα φτάσουν το 60% μέχρι το 2026 και το 70% το 2030. Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα λειτουργούν στη χώρα μας μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 24 GW, από μόλις 9 GW το 2021. Μέχρι τότε, όπως είπε στην ίδια εκδήλωση ο ΥΠ.ΕΝ., αναμένεται να λειτουργούν και μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και άλλες τεχνολογίες) συνολικής ισχύος 5 GW.

Διμερή συμβόλαια

Θετικά για την ανάπτυξη της αγοράς λειτουργεί και η παρουσία ξένων ομίλων, όπως η ελβετική Axpo, που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς διμερών συμβολαίων (PPAs). Μάλιστα, το σύνολο του χαρτοφυλακίου που θέλει να αναπτύξει η Cero Generation στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένο μέσω πράσινων διμερών συμβολαίων. Σε αντίστοιχες κινήσεις, ώστε να απεξαρτηθούν οι επενδύσεις από το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών για κρατική στήριξη, θέλει να προχωρήσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπογράφοντας PPAs με τη μητρική εταιρεία.

Τα πράσινα διμερή συμβόλαια επιτρέπουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, επισήμανε και ο κ. Σκρέκας την Τετάρτη. Εκτός από τις επενδύσεις στην Ελλάδα, κάποιοι χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως βάση για τοποθετήσεις στις γειτονικές βαλκανικές αγορές. Ετσι, ο ισχυρότερος παίκτης στην αγορά φωτοβολταϊκών της Αλβανίας είναι, μέσω Ελλάδας, η γαλλική Voltalia, η ενεργειακή εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ζεράρντ Μουλιέ, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τις αλυσίδες καταστημάτων Leroy Merlin και Decathlon. Οι Γάλλοι κατασκευάζουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καραβαστά, με ισχύ 140 MW.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης στην πράσινη ενέργεια και το πλάνο του ΥΠ.ΕΝ. για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών 2,5 GW μέχρι το 2030


Στις τελευταίες συμφωνίες περιλαμβάνεται και αυτή μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της ισραηλινής Ecoenergy για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 460 MW. Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν με 49% στην κοινή εταιρεία με την εισηγμένη που προωθεί την κατασκευή δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, 240 και 220 MW στην περιοχή του Κιλκίς, σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα 265 εκατ. ευρώ. Ακόμα μία ισραηλινή εταιρεία, η Kenlov Renewable Energy, μπαίνει στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ με την απόκτηση χαρτοφυλακίου 378 MW από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Τμήμα αυτού του χαρτοφυλακίου θα αναπτυχθεί από κοινού με ελληνική εταιρεία που διαθέτει άδειες περί τα 155 MW.

Προ εβδομάδων είχε γίνει γνωστή και η είσοδος της SSE Renewables, του μεγαλύτερου παραγωγού ενέργειας από ΑΠΕ της Βρετανίας, μέσω της απόκτησης αιολικών πάρκων που ανήκουν στη Siemens Gamesa. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου επενδυτική εταιρεία Gore Street Capital, που ειδικεύεται στην αποθήκευση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alex O’Cinneide, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει και των διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης που προγραμματίζονται για φέτος.