Κάθε µέσο επιστρατεύουν κυβέρνηση και ∆ΕΗ προκειµένου να αυξηθούν κατά 50% οι ποσότητες λιγνίτη που εξορύσσονται, ενώ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκε την Πέµπτη στο Μέγαρο Μαξίµου δείχνει πως όλα θα εξαρτηθούν από τα φορτία υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LNG) που θα φτάσουν στη Ρεβυθούσα.

Λίγοι πιστεύουν πως σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα καταφέρουµε να βρούµε τα 46 πρόσθετα φορτία LNG που έχει υπολογίσει ο ∆ΕΣΦΑ πως είναι απαραίτητα.

Γι’ αυτό και δίνεται η µάχη για τον λιγνίτη, ενώ ετοιµάζονται και πρόσθετα µέτρα, από την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας µέχρι τη µετατροπή πέντε µονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ώστε να λειτουργούν µε ντίζελ.

Ολα αυτά συµβαίνουν ενώ οι χονδρικές τιµές στην ηλεκτρική ενέργεια κινούνται σε επίπεδα κοντά στα 300 ευρώ ανά µεγαβατώρα (MWh). Παρά τη µικρή αποκλιµάκωση των τελευταίων ηµερών, οι τιµές του φυσικού αερίου παραµένουν στα ύψη και η Ευρώπη ζει ένα δύσκολο δεκαήµερο, µε τον φόβο κλεισίµατος της στρόφιγγας από τη Μόσχα. Η κυβέρνηση στήνει άµυνες για το ντόµινο που θα ακολουθήσει, αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια ή περιοριστούν οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από πολλά κράτη-µέλη της Ε.Ε., αλλά δεν είναι άτρωτη, όπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη που έγινε την Πέµπτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην (έστω ατελώς) διασυνδεδεµένη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης µπορεί να προκύψουν σοβαρότατα προβλήµατα, ακόµα κι αν η Ρωσία εξακολουθήσει να εφαρµόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από πολλά κράτη-µέλη της Ε.Ε., αλλά δεν είναι άτρωτη
Αν κλείσει, δηλαδή, τον αγωγό Nord Stream 1 µέσω του οποίου προµηθεύονται φυσικό αέριο η Γερµανία και η Κεντρική Ευρώπη και αφήσει ανοιχτό τον αγωγό Turk Stream, µέσω του οποίου φτάνει το αέριο στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα µας θα έχει φυσικό αέριο, αλλά αναµένεται εκτίναξη τιµών στην ενέργεια, δηλαδή πρόσθετο βάρος στον προϋπολογισµό λόγω των επιδοτήσεων, αλλά και εκτίναξη των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύµατος από τη χώρα µας προς αγορές που θα το έχουν ανάγκη, σε µια περίοδο που περιµένουµε καύσωνα και αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Κάθε µέσο επιστρατεύουν κυβέρνηση και ∆ΕΗ προκειµένου να αυξηθούν κατά 50% οι ποσότητες λιγνίτη

Για το δυσµενέστερο σενάριο, την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα, το κενό που δηµιουργείται αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% της ετήσιας κατανάλωσης και θα χρειαστεί κινητοποίηση για να καλυφθεί. Ενα από τα µοντέλα που έχουν επεξεργαστεί στην κυβέρνηση προβλέπει πως µέχρι τον Ιούλιο του 2023 θα έχει βρεθεί το 75% από τα 46 πρόσθετα φορτία LNG που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Γι’ αυτό και ετοιµάζουν τα πρόσθετα µέτρα που προαναφέρθηκαν.

Ο ΥΠ.ΕΝ., Κ. Σκρέκας, είπε προ ηµερών πως η ∆ΕΠΑ Εµπορίας έχει ήδη βγει στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση πρόσθετων φορτίων, ενώ µε νοµοθετική ρύθµιση το ∆ηµόσιο θα καλύπτει το κόστος ακύρωσης ενός φορτίου LNG στην περίπτωση που ένας προµηθευτής το παραγγείλει, αλλά τελικά αυτό δεν χρειαστεί. Με τη νέα πλωτή δεξαµενή της Ρεβυθούσας αυξάνεται η χωρητικότητα του τερµατικού σταθµού στα 370.000 κυβικά µέτρα και παρέχεται ευελιξία, αφού υποστηρίζονται περισσότερα φορτία. Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί προβλέπουν ακόµα και τον µικρό περιορισµό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την οποία η Ελλάδα καλείται να στηρίξει µε βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16/7