Το εμβόλιο Comirnaty των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 εκτόξευσε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της Pfizer Hellas. Η χώρα φέρεται να προμηθεύτηκε από την αμερικανική θυγατρική εταιρεία, εμβόλια κατά της Covid-19 αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, η Pfizer Hellas μέσα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς διέθεσε 13 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Εργαστηριακού Κέντρου (Digital Hub) και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών θα καλύπτει δραστηριότητες της πολυεθνικής σε 70 χώρες του πλανήτη, αριθμός αναβαθμισμένος σε σχέση με τα αρχικά σχέδια της αμερικανικής εταιρείας.


Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, το 2021 η Pfizer Hellas είχε καθαρά έσοδα 424,9 εκατ. ευρώ, έναντι 215,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Σημείωσε έτσι αύξηση εσόδων κατά 97%.

Ο πραγματικός κύκλος εργασιών της φαρμακευτικής επιχείρησης ήταν ακόμη μεγαλύτερος και ανήλθε στα 565,6 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία επιβαρύνθηκε με 130,6 εκατ. ευρώ επιστροφές, εκπτώσεις (clawback). Συμπεριλαμβανομένου του clawback, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 72,6% σε σχέση με το 2020. Σημειώθηκε επομένως μέσα στο 2021 αύξηση των επιβαρύνσεων της εταιρείας, η οποία ωστόσο δεν ήταν αναλογική της αύξησης του κύκλου εργασιών.


Παράλληλα η αμερικανική θυγατρική εμφάνισε μικρή αύξηση καθαρών κερδών προ φόρων κατά 4,3%, φτάνοντας τα 19,3 εκατ. ευρώ από 18,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Η μεγάλη αύξηση εσόδων προήλθε από τις πωλήσεις του εμβολίου Comirnaty το οποίο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες Pfizer-BioNTech και το οποίο έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στις 21 Δεκεμβρίου 2020.


Οι συνολικές πωλήσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο που αφορούν στο εμβόλιο εκτιμώνται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, οι πωλήσεις φαρμάκων προς το Ελληνικό Δημόσιο πέρυσι ανήλθαν σε 332,4 εκατ. ευρώ έναντι 106,3 εκατ. ευρώ το 2020 και 92 εκατ. ευρώ το 2019.

Οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη
Αναφορικά με τα δύο σημαντικές επενδύσεις της αμερικανικής πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία αναφέρει ότι στο τέλος του 2021 απασχολούσε 600 άτομα, ενώ στόχο είναι μέσα στο 2022 να αυξηθούν σε 700.

Για τη δημιουργία Digital Hub, η εταιρεία αναφέρει ότι η Εταιρεία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (Digital Hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί από τον Μάιο του 2020 και απασχολεί ήδη περισσότερους από 350 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (BigData / Analytics).

Σχετικά με τη δημιουργία του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer η εταιρεία αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε η δεύτερη Παγκόσμια επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, με το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο εντάσσεται στην παγκόσμια στρατηγική της Pfizer να δημιουργήσει έξι παγκόσμια Κέντρα σε διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο, με στόχο την απλοποίηση και την ενοποιημένη διαχείριση κομβικών εσωτερικών διαδικασιών.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει αφορούν στους τομείς: Οικονομικών, Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Μισθοδοσίας, Διαχείρισης έργων, Προμηθειών και Εσωτερικών πολιτικών λειτουργίας της Pfizer παγκοσμίως, ενώ θα υποστηρίζει το 2022 70 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το Κέντρο απασχολεί ήδη περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με την προοπτική να ξεπεράσει τους 350 εργαζόμενους το 2022.

Για το 2022 η εταιρεία εκτιμά αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις πωλήσεις του 2021, λόγω των πωλήσεων του εμβολίου Comirnaty και του φαρμάκου Paxlovid το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.