Στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε το ενεργειακό πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στην ανακούφιση των καταναλωτών, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη αποτέλεσαν και οι επιδοτήσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν και τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών.

Ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις το επόμενο διάστημα στην πολιτική των επιδοτήσεων, ώστε να μην δίνονται με οριζόντιο τρόπο και κίνητρα, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν μειωθεί η κατανάλωση και περιοριστούν οι εισαγωγές αερίου, που σήμερα γίνονται σε τιμές 250 έως 300 ευρώ, θα διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση, επισήμανε.

Γι’ αυτό και μελετάται από την κυβέρνηση η παροχή ενισχυμένων κινήτρων, προκειμένου οι καταναλωτές να ξαναπροτιμήσουν το πετρέλαιο.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν για να οριστικοποιήσουν τα μέτρα και τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, αλλά και τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας στις 20 Σεπτεμβρίου για τις τιμές του Οκτωβρίου και έπειτα θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση του ύψους των επιδοτήσεων, που αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλό με εκείνο του τρέχοντος μηνός (1,9 δισ.).