Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, ενόψει του βαρύ χειμώνα και των κινήσεων της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν.

Έτσι, αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην εφημερίδα FAZ.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, προβλέποντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε σε αυτό το θέμα αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Σολτς προανήγγειλε και μια «σαφή ρύθμιση» για το πλαφόν στην τιμή της λεγόμενης «βασικής κατανάλωσης» ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παρατήρησε ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Αιτιολόγησε, δε, το «φρένο» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι δόθηκε εκεί προτεραιότητα, διότι μπορεί να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, αποτρέποντας τη μετακύλιση της αυξημένης τιμής του αερίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, στη συνέντευξή του ο Γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε του ειδικού τέλους για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι το βάρος θα κατανεμηθεί σε όλους και δεν θα το επωμιστούν μόνο οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβόλαια με την Gazprom. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Σολτς, θα είχε οδηγήσει σε «μια δραματική οικονομική κρίση στη Γερμανία», εφόσον οι πάροχοι θα έπρεπε να μετακυλίσουν στους πελάτες το υψηλότερο κόστος.

Παράλληλα, δήλωσε  πως δεν θεωρεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα προκληθούν «λαϊκές εξεγέρσεις» το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνει σημασία σε «τέτοιες Κασσάνδρες».

Η Γερμανία είναι μια στιβαρή χώρα με σταθερή δημοκρατία, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν ως χώρα, ως έθνος, είμαστε ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο».