«Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σκρέκας, που βρίσκεται στην Πράγα για το σημερινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., τόνισε πως «η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά αλλά η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά».

«Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά, όμως η ελληνική κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά». Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας #EconMetSummit

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση, ανέφερε, προχώρησε σε δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σε κομβικές πρωτοβουλίες για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και σε παρεμβάσεις για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, «η κυβέρνηση πρότεινε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις τι οποίες εμπλούτισε στους μήνες που ακολούθησαν». Από 1η Ιουλίου εφαρμόζει ένα μοντέλο άντλησης υπερεσόδων στην ενέργεια το οποίο «προκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως οι τιμές στην Ευρώπη εκτινάσσονται κατά 1000% , ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια νούμερα, η κατανάλωση σε ορισμένες περιοχές της Ε.Ε. υποχωρεί κατά 80% κάτι που οφείλεται σε κλείσιμο εργοστασίων. Συνεπώς, «υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης». Ο ΥΠΕΝ είπε πως η Ελλάδα έχει προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχει αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες. «Διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα με πλωτή δεξαμενή σε χρόνο ρεκόρ, φέτος θα ενταχθούν στο ενεργεαικό σύστημα περίπου νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 2 GW, είμαστε έτοιμοι για τη μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,2 GW ώστε να λειτουργούν με ντήζελ, αποθηκεύουμε αέριο 1 TWh στην Ιταλία».

Μετά και τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, υποστήριξε ο κ. Σκρέκας, η κατασκευή του νέου πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό κόμβο εισόδου της Νότιας Ευρώπης. Παράλληλα, πρόσθεσε, επιταχύνουμε τη συνεργασία με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 8 δισ. για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ποσό που θα αυξηθεί στα 10 δις μέχρι τέλος του χρόνου.

Tα Παραπολιτικά είναι χορηγός επικοινωνίας του «The Thessaloniki Metropolitan Summit»