Λίγο πριν κλείσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης του 2019, και να τα υπερβεί, χάρη στην εκτόξευση που καταγράφεται σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Αυτό, στην αρχή της σεζόν δεν προβλεπόταν, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις από τους επικεφαλής των τουριστικών φορέων ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες, προμηνύοντας έσοδα γύρω στο 80% με 90 % της κίνησης του 2019.


Σήμερα όμως, υπολογίζεται μια άνοδος κατά 10% και ένα πιθανό κλείσιμο στα 20 δισ. Ευρώ.

Αισιόδοξη παραμένει και η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, η οποία μιλώντας στο Punto Grecia, του ιστοτόπου του υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην ιταλική γλώσσα, τόνισε την αύξηση της τουριστικής κίνησης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμού της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά και τις νέες συνέργειες στον τομέα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.


Ειδικότερα, η κ. Αναστασοπούλου επεσήμανε ότι είναι ευοίωνες οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019.

Μάλιστα κατέστησε σαφές πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και ελπίδα τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό φέτος να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι των1 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.


Αυτό, ερμηνεύεται με μια ανάπτυξη της τάξεως του 3,2%, κάτι που είχε αναφέρει και στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις ανοδικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως στο ΑΕΠ με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 4,1% του η μέσου όρου της Ευρωζώνης, αντανακλάται η καθοριστική επίδραση και προστιθέμενη αξία του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια.

Μάλιστα όπως υποργάμμισε, οι επιδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ενισχυμένες τουριστικές ροές -σε επίπεδα ρεκόρ- προς την Ελλάδα, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζονται τόσο στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που μόνο τον Ιούνιο καταγράφουν αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, όσο και στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία κινείται στο +15,9% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που έφερε τo peak της τουριστικής κίνησης με περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες ανά εβδομάδα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και με πληρότητες που έφτασαν το 100% σε όλους σχεδόν τους δημοφιλείς προορισμούς

Ακόμη και τον μήνα Ιούλιο, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις ηταν πάνω από ένα εκατομμύριο, ξεπερνώντας κατά 20% τον Ιούλιο του 2019 που ήταν χρονιά-ρεκόρ σε περιφερειακό επίπεδο.

Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι διεθνείς αερολιμένες της Μυκόνου και της Σαντορίνης όπου καταγράφηκε άνοδος 31% και 65% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακόμη, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση κατά 26,5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).

Φουλ… Σεπτέμβρης
«Γεμάτο» Σεπτέμβρη αναμένουν οι ξενοδόχοι στους περισσότερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 90%, και με έναν Οκτώβριο να προμηνύεται εξίσου δυνατός.

Η δυναμική των δύο προηγούμενων μηνών (Ιούλιος, Αύγουστος) σε αφίξεις, δείχνει να επεκτείνεται με τους επικεφαλής του κλάδου να κάνουν λόγο για ουσιώδη αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο του 2019.

Στο 100% κυμαίνεται η πληρότητα σε πολλά ξενοδοχεία της Σαντορίνης, κυρίως στην Καλντέρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να βλέπουν υψηλό ποσοστό και στις προκρατήσεις του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στην αμερικανική αγορά.

Δυνατό Φθινόπωρο αναμένεται να έχει και η Ρόδος, όπου καταγράφεται έντονη ζήτηση από τη Μ. Βρετανία για το πρώτο εικοσαημερο του Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ δυνατά, πάνω από το 90%, αναμένεται να κινηθεί η Χαλκιδική που προβλέπεται «γεμάτη» μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, καλά νέα έρχονται και για την Κρήτη όπου αρκετοί ξενοδόχοι βλέπουν πληρότητες μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Θετικό θα είναι το Φθινόπωρο και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Αττική Ριβιέρα αλλά και την Κέρκυρα όπου ήδη, από τον Αύγουστο, οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Στον κλάδο της κρουαζιέρας, το ιστορικό ρεκόρ που αναμενόταν για το 2022 επιβεβαιώνεται πανηγυρικά θα λέγαμε καθώς πέραν από την άνευ προηγουμένου ζήτηση που καταγράφηκε το καλοκαίρι, πολλά λιμάνια είναι «κατειλημμένα» από κρουαζιερόπλοια για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, υψηλή κινητικότητα καταγράφει η Κέρκυρα και το Κατάκολο κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενη αντίστοιχη σεζόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, πέντε χιλιάδες κρουαζιερόπλοια έχουν προσεγγίσει φέτος την Ελλάδα φέρνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2019 και 150% σε σχέση με το 2021.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια όχι μόνο θα ενισχύσουν τα φετινά έσοδα, αλλά θα επιταχύνουν τον μεγάλο στόχο του κλάδου για κρουαζιέρα όλο το χρόνο.

Οι νέες συμφωνίες που θα αυξήσουν τη γερμανική αγορά
Αφετηρία για μια σειρά από επισκέψεις του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, αποτέλεσε το ταξίδι που είχε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο.

Οι συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και tour operators της Γερμανίας, είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της επίσκεψης Γερμανών τουριστών όχι μόνο για τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά και για τον χειμώνα.

Μάλιστα, έπειτα από συνάντησή του με τους επικεφαλής του Ομίλου της Lufthansa, της Eurowings και της Condor, νέες συμφωνίες έρχονται με τις γερμανικές αεροπορικές εταιρείες ώστε να πραγματοποιήσουν off season πτήσεις στην Ελλάδα, ενώ νέα ταξιδιωτικά πακέτα προγραμματίζονται με τους tour operators, καθώς ως γνωστόν, το 70% των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα προέρχεται από t.o. οπως είναι η TUI και η DER Turistik.

Σημαντικό δε είναι ότι μόνο το φετινό καλοκαίρι, η Lufthansa πραγματοποίησε περισσότερες από 14 χιλιάδες πτήσεις προς τη χώρα μας (Swiss, Lufthansa, Austrian, Brussels), ενώ η Eurowings, προγραμματίζει να αυξήσει τις πτήσεις της τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι του 2023.

Θυμίζουμε ότι οι περισσότεροι τουρίστες φέτος, πλην της Γερμανίας, έρχονται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κροατία αλλά και την Πολωνία, κάτι που κάλυψε το κενό από την απώλεια Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών.