Εν μέσω ανακοινώσεων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τελευταία τη Nova, για σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, η διοίκηση της ΔΕΗ περνάει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου επέκτασης του δικού της δικτύου. Προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 65,9 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 13 δήμους της Αττικής με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να καλύπτει 440.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις.

Στόχος της ΔΕΗ, όπως είχε υποστηρίξει η διοίκηση στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου, είναι να φτάνει το δίκτυο οπτικών ινών σε περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2026. Ήδη μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ο πρώτος στόχος για κάλυψη περίπου 5.000 νοικοκυριών στο Περιστέρι από το δίκτυο ενώ οι εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή συνεχίζονται ώστε να επεκταθεί σε 15.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.


Μέσω του νέου διαγωνισμού θα επιλεγούν μέχρι έξι ανάδοχοι οι οποίοι θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν περίπου 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών, το 63% του οποίου θα είναι εναέριο, δηλαδή θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν και την εγκατάσταση περίπου 884 χιλιομέτρων καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, το 69% του οποίου θα είναι επίσης εναέριο και το 31% υπόγειο.

Το μεγαλύτερο δίκτυο σε μήκος, μέσω του νέου διαγωνισμού, θα εγκατασταθεί στην Κηφισιά (271 χιλιόμετρα) ενώ ακολουθούν το Περιστέρι (268 χιλιόμετρα), η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη (251 χιλιόμετρα) και το Μαρούσι (248 χιλιόμετρα). Το δίκτυο της ΔΕΗ θα αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές – φιλέτα όπως το Χαλάνδρι, η Παλλήνη, η Αγία Παρασκευή, η Φιλοθέη και το Ψυχικό, η Νέα Σμύρνη, η Νέα Ιωνία, η Ηλιούπολη και ο δήμος Παπάγου – Χολαργού. Οι προσφορές υποβάλλονται στις 14 Οκτωβρίου.


Στις περισσότερες από τις συγκεκριμένες περιοχές αναπτύσσει ή έχει ήδη αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών ο ΟΤΕ ενώ μικρότερες επενδύσεις προωθούν οι ανταγωνιστές του. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, η Nova ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο δύο δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Στη ΔΕΗ δε φαίνονται να πτοούνται από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις παρά το γεγονός πως ορισμένοι αμφισβητούν αυτή την επενδυτική επιλογή σε περίοδο ενεργειακής κρίσης. Το μοντέλο της διοίκησης Γ. Στάσση στηρίζεται στις επιλογές που έκανε την προηγούμενη δεκαετία η ιταλική ENELη οποία πέτυχε να αναπτύξει ένα εκτενές δίκτυο οπτικών ινών στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, όπως και της ENEL, δεν απευθύνεται στους τελικούς καταναλωτές. Παρέχει υπηρεσίες χονδρικής δηλαδή χρησιμοποιείται από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.