Ημερίδα με θέμα «Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και Ανάδειξη της Αλυσίδας Αξίας των Ελληνικών Τροφίμων» οργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Εθνική Ερευνητική Υποδομή «FoodOmicsGR, National Research Infrastructure for the Comprehensive Characterisation of Foods».

Η τελετή έναρξης της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και οι εργασίες θα συνεχισθούν την ίδια ημέρα στη Μεγάλη Αίθουσα έως τις 17.00.

Προσφώνηση θα απευθύνει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

H εθνική ερευνητική υποδομή FoodOmicsGR_RI συντονίζει το έργο οκτώ Ιδρυμάτων της χώρας (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΓΠΑ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης, Παν. Αιγαίου, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΙΙΒΕΑΑ), με στόχο τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων και την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων, παρέχοντας υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Με χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ έως το τέλος του 2022, η ερευνητική υποδομή έχει υλοποιήσει 500 ανθρωπομήνες εργασίας για νέους ερευνητές (Yποψ. Διδάκτορες, Μεταδιδάκτορες), οι οποίοι σε συνεργασία με 60 μέλη τακτικού προσωπικού (Μέλη ΔΕΠ και Ερευνητές), εργάζονται σε τομείς omics (genomics, metabolomics, proteomics, lipidomics), αλλά και άλλους τομείς που εμπίπτουν στα πλαίσια της ασφάλειας των τροφίμων (όπως ο έλεγχος ύπαρξης επιμολυντών), στοχεύοντας στην εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων, την αναβάθμιση των υπαρχουσών τεχνολογιών με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών στον τομέα των τροφίμων.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, παράγοντας μοναδικά προϊόντα. Ο ενδελεχής χαρακτηρισμός και η μελέτη αυτών προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στον πρωτογενή και μεταποιητικό παραγωγικό τομέα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του έργου, των τεχνολογιών της ερευνητικής υποδομής, αλλά και των δυνατοτήτων συνέργειας με ερευνητικούς φορείς, εργαστήρια και ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη των υπηρεσιών της υποδομής ως πυλώνα στήριξης του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, με σκοπό την διασφάλιση των μοναδικών χαρακτηριστικών και την τεκμηρίωση της ελληνικής ταυτότητας των τροφίμων, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, αλλά και την εξαγωγική δραστηριότητα των βιομηχανιών της χώρας.