Τη σκληρή στάση που ακολουθούν και άλλοι πετρελαϊκοί όμιλοι απέναντι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εμφανίζεται να στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη του 2022 θα τηρήσει και η HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ), όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη. Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη νέα εμπορική επωνυμία, ο κ. Σιάμισιης είπε πως ο όμιλος «θα πολεμήσει» το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς θεωρεί πως «δεν έχει ηθική και νομική βάση». Παράλληλα «τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια, την HelleniQ Energy και τη Motor Oil, που μέσα στην κρίση επένδυσαν δισεκατομμύρια για να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους.

Όπως υποστήριξε, η διοίκηση του ομίλου θεωρεί πως υπάρχουν ζητήματα υπολογισμών αυτής της πρόσθετης κερδοφορίας και θέματα υποχρεωτικότητας. «Εμείς λέμε πως αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του κόσμου και πως θα δώσουμε αυξημένο ποσό σε κοινωνική εισφορά σε πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία, σε πολύτεκνες οικογένειες, με κριτήρια καθαρά κοινωνικά και στοχευμένα» είπε ο κ. Σιάμισιης. Πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να έρθει μια πρωτοβουλία από την ελληνική κυβέρνηση ή αλλού που να λέει πως θα πάρω χρήματα από εσάς και θα τα δώσω στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως η ουσιαστικότατη κίνηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό έχει κόστος, 20 σεντς που είναι 25 με τον ΦΠΑ ανά λίτρο. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει πως βάζω μια εισφορά για να καλύψω αυτό το κόστος».


Όμως «είναι εντελώς διαφορετικό να έρχεται η Ευρώπη με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και φορολογεί την HellenIQ Energy, που το 70% των κερδών της δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη!. Επενδύσαμε κάποια δισ. στην Ελλάδα και εμείς και η Motor Oil σε μια δύσκολη περίοδο για να αυξήσουμε την εξαγωγική δυναμικότητα. Προσθέτουμε αξία στη χώρα. Και έρχεται τώρα κάποιος στην Ευρώπη και λέει πως θα σε φορολογήσω. Όταν έχω κάνει εξαγωγές στην Αίγυπτο, την Τουρκία στην Σιγκαπούρη και ανταγωνίζομαι το τοπικό διυλιστήριο θα με βγάλει εκτός αγοράς. Πυροβολούμε και πάλι τα πόδια μας».

Εκτός από την εξαίρεση των κερδών που προέρχονται από εξαγωγές κατά τον υπολογισμό της πρόσθετης κερδοφορίας του 2022, ο επικεφαλής της HelleniQEnergy θεωρεί πως πρέπει να εξαιρεθούν και τα λογιστικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων ασφαλείας που διατηρεί ο όμιλος με βάση τη νομοθεσία. «Αν έχω βγάλει λογιστικά λεφτά (φέτος είναι 300 – 350 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του ομίλου), γιατί με υποχρεώνει το κράτος να κρατάω αποθέματα ασφαλείας γιατί πρέπει να τιμωρηθώ;» αναρωτήθηκε.


Ο κ. Σιάμισιης θεωρεί πως «ξεκινάμε από λάθος σκεπτικό» και εκτός από το ζήτημα των κερδών από εξαγωγές ή τα λογιστικά κέρδη από τα αποθέματα ανέφερε και ένα άλλο παράδειγμα. «Ο όμιλος δεν είναι μόνο διυλιστήριο» είπε, «έχει κέρδη και από άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. τα πετροχημικά. Αν έχω βγάλει κέρδη επειδή επένδυσα σε μονάδα πετροχημικών πρέπει να πληρώσω το νέο φόρο;».

Το τελευταίο σημείο αφορά τον τρόπο υπολογισμού των πρόσθετων κερδών, των «υπερκερδών» του 2022. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα υπάρξει σύγκριση της κερδοφορίας του 2022 με τη μέση κερδοφορίας της τριετίας 2019 – 2021. Ο διευθύνων σύμβουλος της HellniQEnergy θεωρεί πως «συγκρίνουμε το 2022 με χρονιές κορονοϊού όταν η κατανάλωση πετρελαιοειδών ήταν η χειρότερη στην ιστορία, όταν το πετρέλαιο πήγε από τα 100 στα 40 δολάρια και γράψαμε μισό δισ. ζημιά. Δεν θυμάμαι να βγήκε τότε κανένας να μας πει αν έχουμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας ή το προσωπικό ή τις χορηγίες κοινωνικής στήριξης».


Για τη στάση της κυβέρνησης είπε πως «εμείς έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας με στοιχεία και πράγματα που υπακούουν σε κοινή λογική και κανόνες ελεύθερης αγοράς. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα να υποστηρίξουν τις θέσεις οπυ προβάλλουμε ή κάτι διαφοροποιημένο δεν μπορώ να το ξέρω».

Τη σοβαρή αντίδραση του κλάδου απέναντι στην έκτακτη εισφορά μετέφερε με δηλώσεις του και ο γενικός διευθυντής της Fuels Europe John Cooper που παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση. Παρόντες ήταν επίσης και γνωστοί επιχειρηματίες όπως η κα Μαρ. Λάτση, οι κ.κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος, Θεοδ. Φέσσας, Ευαγγ. Μυτιληναίος, Ευτ. Βασιλάκης, η κα Γ. Αγγελοπούλου, κα.

Έρχονται δύο εξαγορές στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας
Ο κ. Σιάμισιης είπε χθες πως η HelleniQEnergy προωθεί δύο εξαγορές εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκτός Ελλάδας καθώς προωθεί σχέδιο που περιλαμβάνει και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στην πράσινη ενέργεια. Σήμερα ο όμιλος έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 340 MW αι στόχος της διοίκησης είναι να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν οι μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες και να φτάσουν στο 1 GW.