Το 5% ξεπέρασε αυτή την ώρα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια, από 2,9% μόλις στις αρχές Αυγούστου σημειώνοντας το ίδιο διάστημα αύξηση 72,5%, ενώ υψηλά πολλών ετών κατέγραφαν και οι αποδόσεις στην ευρωζώνη, με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων να βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 λόγω προσδοκιών για νέα αύξηση επιτοκίων και ανησυχιών για περισσότερες εκδόσεις χρέους για να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες κρατικές δαπάνες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν εμφανίζονται από την άλλη πλευρά, διατεθειμένοι να σταματήσουν την πορεία της αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,24%, μετά το υψηλό σχεδόν 11 ετών στο 2,31%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 1 μ.β. στο 4,43%, αφού έφτασε σε νέο υψηλό 9 και πλέον ετών, στο 4,85%, με το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού στις 252 μ.β.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, μετά την νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Giorgia Meloni στις εκλογές της Κυριακής, ο οποίος κληρονομεί ένα από τα μεγαλύτερα χρέη της ευρωζώνης σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Mario Draghi θα ανακοινώσει τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της χώρας αυτή την εβδομάδα.

Η είδηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει υποστεί ζημιά πυροδότηση άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες οι αναλυτές βλέπουν ως δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού.