Μετά τις Microsoft, Amazon Web Services (AWS) και Digital Realty, μια νέα γιγαντιαία επένδυση για τη δημιουργία data center στη χώρα μας έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των μεγάλων επενδύσεων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, αυτή τη φορά από την Google.

google
Η αμερικανική εταιρεία υπόσχεται μια επένδυση που θα ξεπεράσει εκείνη της Microsoft, με στόχο η συμβολή της στην ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη συνεισφορά της επένδυσης της Microsoft εκτιμάται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

«Είναι μια δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και, το σημαντικότερο, να δημιουργήσει κοντά στις 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε κατά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της επένδυσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι τους τελευταίους 40 μήνες συντελείται μια «σιωπηλή επανάσταση», τόσο με τη δημιουργία του «gov.gr» όσο και με τον μετασχηματισμό της χώρας από «καταναλωτή» σε «παραγωγό» τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η Google επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα «cloud region», δηλαδή περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών cloud. Αυτό σημαίνει ότι τα κέντρα δεδομένων που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα στηρίξουν τουλάχιστον τρεις ζώνες χρηστών της εταιρείας ανά τον πλανήτη.

Η αμερικανική εταιρεία, για λόγους απόκρισης των συστημάτων της στους χρήστες, έχει χωρίσει τον πλανήτη σε 107 ζώνες χρηστών και 35 cloud regions. Τόσο οι ζώνες όσο και οι περιοχές αυξάνουν συνεχώς, με τις τελευταίες προσθήκες «cloud regions» από την αμερικανική εταιρεία να γίνονται σε Μιλάνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Columbus (ΗΠΑ) και Dallas (ΗΠΑ).

Η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να δημιουργήσει νέα «cloud regions» σε Ντόχα (Κατάρ), Tορίνο, Βερολίνο, Dammam (Σ. Αραβία), Τελ Αβίβ, Μεξικό, Μαλαισία και Νέα Ζηλανδία. Τώρα προστίθεται και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στο σταυροδρόμι που συνδέει την αναπτυγμένη Δύση με την αναπτυσσόμενη Ασία, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις αυτές να προσδίδουν στην Ελλάδα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ισχυρά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα απέκτησε αυτή τη σημασία για τους «Big4» που λειτουργούν data centers στον πλανήτη, τις Google, Amazon Web Services, Microsoft και Digital Realty. Και πιθανώς η «ομάδα» αυτή να εμπλουτιστεί περαιτέρω, καθώς πληροφορίες φέρουν και την αμερικανική πολυεθνική Equinix να επιλέγει τη χώρα μας για τη δημιουργία data center. Aν συμβεί αυτό, η χώρα θα έχει προσελκύσει το σύνολο των κορυφαίων δημιουργών/διαχειριστών data center του πλανήτη.

Επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα cloud region, δηλαδή περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών cloud


Καλωδιακά συστήματα

Τα data centers, όμως, δεν αφορούν επενδύσεις «δεξαμενισμού» των δεδομένων. Δεδομένα που δεν μεταφέρονται, έχουν μηδαμινή ή και καμία αξία. Γι’ αυτό μαζί με τη δημιουργία των data centers θα ακολουθήσουν οι επενδύσεις καλωδιακών συστημάτων, που θα διασυνδέσουν τα γιγαντιαία κέντρα δεδομένων με άλλα κέντρα δεδομένων κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτόν απαιτούνται επενδύσεις σε καλωδιακά συστήματα που θα διέρχονται και από τη χώρα μας.

Ηδη ένα τέτοιο καλωδιακό σύστημα αναπτύσσει η ισπανική Islalink με την Grid Telecom στο Iόνιο και την Κεντρική Ελλάδα και το οποίο θα διασυνδέσει τη χώρα μας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Αντίστοιχο καλωδιακό σύστημα θα αναπτύξει η ΔΕΗ με τη Saudi Telecom και την TTSA. Πρόκειται για επένδυση 800 εκατ. ευρώ και η οποία θα διασυνδέσει τη χώρα με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την περαιτέρω διασύνδεσή της με την Ασία.

Στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο αναφέρονται και δύο επενδύσεις από διεθνείς ομίλους στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων. Η Reliance Jio Infocomm Ltd. ανακοίνωσε την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διεθνούς συστήματος υποβρύχιων καλωδίων, με επίκεντρο την Ινδία, που θα περιλάβει δύο υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα India-Asia-Xpress (IAX) και India-Europe-Xpress (IEX). Το δεύτερο καλωδιακό σύστημα θα φτάσει στην Ιταλία και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει μια διακλάδωσή του προς Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι της Κρήτης ως σημείο προσαιγιάλωσης.

Επίσης, η ΤΙ Sparkle ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Google και άλλους ενδιαφερόμενους για την κατασκευή των Blue και Raman υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων. Το Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέσει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες της Google στη χώρα μας, όπως είναι η διεύρυνση της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας, αφιερωμένου στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης η εταιρεία θα συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.

Η έναρξη της δημιουργίας του Google Cloud Region τοποθετείται στο 2024.