Ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» εκτυλίσσεται μεταξύ του ευρωπαϊκού βορρά και νότου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Κομισιόν έχουν την όρεξη και την πολιτική βούληση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς φοβούνται τυχόν ζητήματα επάρκειας και ελλείψεις.

 Ηχηρό είναι το «όχι» της Γερμανίας, η οποία για να συμφωνούσε βάζει πολλές προϋποθέσεις, που είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου, κι αν δημιουργηθεί τελικά πρόβλημα στην προμήθεια, τότε θα πρέπει όλες οι χώρες να υποχρεωθούν να δεσμεύσουν το 10% του διαθέσιμου φυσικού αερίου τους και να θέσουμε ως Ευρώπη όριο τιμής στο υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG), πάνω από το όριο που ισχύει σήμερα στις διεθνείς αγορές, ώστε να μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να είναι ανταγωνιστική.

 Το μεγάλο πρόβλημα είναι η στάση της Γαλλίας, διότι ναι μεν υπέγραψε με τις υπόλοιπες 14 χώρες για το πλαφόν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η στάση της αλλάζει συνέχεια.