Υπάρχει μια συζήτηση για μείωση του ωραρίου τις βραδινές ώρες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης επισήμανε πως η συζήτηση δεν είναι τόσο απλή και εάν υπάρξει απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα, σημείωσε πως δεν πρέπει να μειωθούν οι απολαβές των εργαζόμενων και τα καταστήματα θα πρέπει να προσαρμόσουν το ωράριο των εργαζομένων.


Η συνέντευξη

Για την πρόταση του εμπορικού Συλλόγου Θεσασλονίκης για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων: Υπάρχει μια συζήτηση για να μειωθεί το ωράριο τις βράδινες ώρες ανάλογα με την κάθε περιοχή, γιατί στην Αθήνα τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι τις 21:00 το βράδυ σχεδόν κάθε μέρα, άρα η συζήτηση είναι αν αυτό το 21:00 θα πρέπει να γίνει 20:00 ή 19:00. Η δική μας θέση είναι επειδή το έχουμε συζητήσει εδώ κι αρκετό καιρό δεν είναι ένα θέμα που πρόεκυψε χθες, είναι ότι το θέμα αυτό είναι περισσότερο περίπλοκο δεν είναι τόσο απλό να βγάλει μια ανακοίνωση ο εμπορικός σύλλογος ή εγώ και να πω «κλείνουν τα καταστήματα» γιατί κατ’ αρχάς δεν θέλουμε να βρεθούμε πάλι σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Από τη στιγμή που ο νόμος το επιτρέπει θα βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες συνθήκες. Η κουβέντα δεν είναι τόσο απλή και δεν είναι ότι οι μεγάλοι θέλουν να μείνουν ανοιχτοί και οι μικροί θέλουν να κλείσουν, έμενα δεν μ’ αρέσουν αυτοί οι διαχωρισμοί, απλά είναι βέβαιο ότι αν το αφήσουμε έτσι με απόφαση μόνο του εμπορικού συλλόγου Αθηνών θα βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες συνθήκες. Στη Θεσσαλονίκη δεν το έχουν λύσει, είναι απόφαση του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Για το αν υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση αυτή θα πρέπει να έχει να νομοθετική ρύθμιση: Ακριβώς, λέω αν αυτό γίνει το οποίο το συζητάμε και δεν είναι κακό ως λύση γιατί θα έχει και εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει πρώτα από τη στιγμή που τα καταστήματα θα έχουν οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους και να φύγει ο παράγοντας αυτός που λέει «αν μειωθεί θα σου δώσω τόσα ή να γίνει πιο απλό», αλλά βέβαιο είναι για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί μια υπουργική απόφαση. Να υπάρξει μια απόφαση της πολιτείας ότι για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας αποφασίζω τα καταστήματα να κλείνουν τότε. Από τη στιγμή που αυτό θα αφορά όλη την αγορά προφανώς δεν θα υπάρχουν συνθήκες δύσκολες.

Για το αν η μείωση του ωραρίου θα συμπαρασύρει και τους μισθούς των εργαζομένων: Στη δική μου ανακοίνωση έβαλα 4 παραμέτρους, πρώτον την υπουργική απόφαση για να αφορά όλους. Δεύτερον να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους γιατί οι εμπορικές επιχειρήσεις προφανώς με λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Και βέβαια να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας των εργαζομένων μας ώστε να μην μειωθεί το ωράριο τους ώστε να μην μειωθούν οι απολαβές τους. Οι συνολικές ώρες που θα είναι τα καταστήματα ανοιχτά ξεπερνούν κατά πολύ το 40ωρο, άρα αυτό που πρέπει οι εργαζόμενοι είναι να προσαρμόσουμε τη δουλειά τους στο 40ωρο που θα δουλεύουν οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα όπως λέει ο νόμος. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο εύκολο απ’ όλα.

Για την επιδότηση του εργασιακού κόστους: Αυτό δεν αφορά το ωράριο, είναι κάποια αιτήματα που έχει θέσει ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών σε δεύτερη φάση. Αυτό που είπαμε είναι ότι η πιθανή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών η οποία θα προκύψει από 01/01/23 θα πρέπει να παγώσει λόγω των ειδικών συνθηκών για να μη δούμε να ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων όχι μόνο των εμπορικών. Αυτό το έχουμε ζητήσει, το συζητούμε και έχει μπει ήδη στον δημόσιο διάλογο όπως έχει μπει στο δημόσιο διάλογο και η δημιουργία μια τελευταίας ρύθμισης για την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων που έχουν μαζευτεί εδώ και πολλά χρόνια, 12 χρόνια στην οικονομία. Λέμε πραγματικά τελευταία γιατί δυστυχώς έχουμε βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, απρόβλεπτες για να μπορεί να αποπληρώσει όποιος θέλει τις υποχρεώσεις του αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνούμε και τους συνεπείς. Με επιβράβευση των συνεπών, αυτών που ξεπέρασαν τα 12 χρόνια και δεν χρωστούν.

Θα κάνουμε μια παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε το υπουργείο εάν πρόκειται να συμφωνήσει, να νομοθετήσει όπως είπαμε αυτά τα ζητήματα για να λειτουργήσει η αγορά.

Για την έναρξη του νέου ωραρίου:Το ιδανικό θα ήταν να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο βλέπουμε ότι η νύχτα έρχεται πιο κοντά και μειωθεί το ωράριο τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα έχει η χώρα αλλά επαναλαμβάνω πρέπει να αφορά όλους αλλιώς σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα και μάλλον θα φέρει περισσότερες αντιδράσεις απ’ ότι καλά. Αναμένουμε την τοποθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης, μάλλον θα στείλω μια επιστολή στον υπουργό ίσως και να βρεθούμε και μέσα στην εβδομάδα, το είχαμε προγραμματίσει, για να δούμε και ποια είναι η βούληση της πολιτείας πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.