Σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν συνολικά το λιανεμπόριο, ΕΣΕΕ και ΣΕΛΠΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η πίεση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και να σταματήσει η αισχροκέρδεια και το κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά, θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσων Νίκος Παπαθάνσης μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1 η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και μισή μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Παπαθανάσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και τόνισε ότι επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ είπε πως κανείς έμπορος δεν μπορεί να έχει υψηλότερο ποσοστό κέρδους σε ένα προϊόν που πουλάει.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για ωράριο στα καταστήματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να τους μεταφέρει ότι δεν πρόκειται να φέρει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αλλά ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βαση βάζοντας έτσι τέλος στη συζήτηση που άνοιξε την Τρίτη για μείωση του ωαρίου λόγω της ενεργειακής κρίσης μετά την πρόταση που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «δεν υπάρχει συζήτηση για ωράριο στα καταστήματα». Μάλιστα οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι τέτοια συζήτηση «δεν υπήρξε ποτέ» διευκρινίζοντας ότι «είναι και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού».

«Κάθε Σύλλογος μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας του ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και το κάθε κατάστημα», σημείωναν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στα μέλη του μειωμένο τις απογευματινές ώρες προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας (ως τις 16.00 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και ως τις 19.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή), με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να δηλώνει θετικός να ακολουθήσει «εφόσον όμως το δεχτούν και τα σούπερ μάρκετ ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».

Φιλιππίδης: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα καταστήματα θα κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα

«Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα η περικοπή στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων», δήλωσε νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα καταστήματα θα κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα απόφαση με την οποία συμφωνεί το 95% του εμπορικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα ανέφερε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας έως 15%.

Καφούνης: Υπάρχει μια συζήτηση για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων τις βραδινές ώρες

«Υπάρχει μια συζήτηση για μείωση του ωραρίου τις βραδινές ώρες», δήλωσε με τη σειρά του και εκείνος στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης επισήμανε πως η συζήτηση δεν είναι τόσο απλή και εάν υπάρξει απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα, σημείωσε πως δεν πρέπει να μειωθούν οι απολαβές των εργαζόμενων και τα καταστήματα θα πρέπει να προσαρμόσουν το ωράριο των εργαζομένων.