Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
emporio-konteiner-se-limani
Οικονομία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω

Οι πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση για εισαγωγές

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου την επόμενη χρονιά καθώς οι πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση για εισαγωγές, ενώ προειδοποίησε για πιθανή συρρίκνωση εάν επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 Ο Οργανισμός δήλωσε σήμερα ότι εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%, συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

 Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις του. Οι εκτιμήσεις του για αύξηση του εμπορίου κυμαίνονταν από 2,0% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% για το 2023.

 «Η εικόνα για το 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις την επόμενη χρονιά. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η ίδια.

 Καιρικά φαινόμενα που πλήττουν περιοχές όπου παράγονται τρόφιμα ή που προκαλούν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση του εμπορίου, παράλληλα με την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι εξάρσεις της COVID-19 έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή.

 Η ίδια προειδοποίησε επίσης κατά της «δελεαστικής αντιμετώπισης» του να προσφύγει κανείς σε εμπορικούς περιορισμούς, λέγοντας πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες μειώθηκαν από 57 σε 42 τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι σε 53 λόγω νέων μέτρων.

 Η πρόβλεψη του ΠΟΕ δεν καλύπτει τον τομέα τον υπηρεσιών, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι τουριστικές αφίξεις πιθανόν να μειωθούν αφού τριπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022.