Πτώση παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές σε ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο, την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει ακόμα, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σημειώνεται ότι με τις τιμές σε ρεύμα και αέριο να πέφτουν, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει άνοδος της προβλεπόμενης ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Από την άλλη, το έλλειμμα του 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά στο 1%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τιμολογίων του Απριλίου της ΔΕΗ, καταγράφεται νέα πτώση της τάξεως του 16%. Με την πτώση αυτή, η τιμή ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί ελαφρώς παραπάνω από το οριακό επίπεδα που χορηγείται η επιδότηση, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, αυτή υποχώρησε για ακόμη μία φορά τη Δευτέρα, κάτω από τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η τιμή που διαμορφώθηκε στο συμβόλαιο του Απριλίου ορίστηκε στα 39 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2022.


Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων

Παρά τις παραπάνω μειώσεις, η ακρίβεια των τροφίμων παραμένει, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως η μείωσή τους δεν θα ξεκινήσει στην αγορά πριν από το καλοκαίρι.

Η ακρίβεια αυτή δημιουργεί συνθήκες για περιορισμό της ζήτησης, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της ύφεσης στην οικονομία να μην έχει απομακρυνθεί.