Περισσότερες από 24.000 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν διαβιβαστεί προς διερεύνηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οι πολίτες έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, έχουν πάρει ζεστά το θέμα της φοροδιαφυγής και σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν για να διαπιστώσουν εάν κάποια από αυτές είναι παραποιημένη. Ήδη, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στην εστίαση, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής και σε πρατήρια καυσίμων που διαπιστώθηκαν παραποιημένοι μηχανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης δεν διαβιβάζουν, ως οφείλουν, τις συναλλαγές που πραγματοποιούν στο σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Ήδη, η φορολογική διοίκηση έχει ανακοινώσει δύο περιπτώσεις, που εντοπίστηκαν μέσω της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, δύο πρατήρια καυσίμων φαίνεται ότι είχαν πειράξει τις ταμειακές μηχανές, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η επιτυχία της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ σημειώνουν ότι δεν περίμεναν ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει τόσο ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.


Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε πρατήριο στον Βύρωνα πριν από 10 ημέρες, ενώ η επώνυμη καταγγελία αφορά πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης.


Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν 20 ευρώ

Οι ελεγκτές διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας . Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών – εκροών.


Στις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ διαπίστωσε μη διαβίβαση στοιχείων, απέστειλε μηνύματα στις επιχειρήσεις καλώντας τις να συμμορφωθούν με τη φορολογική νομοθεσία. Τους υπενθυμίζει μάλιστα ότι από την 1η Νοεμβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα μη διαβίβασης και κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους.