Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κος Αντώνης Ζαΐρης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε

Αναφορικά με το καλάθι των 50 προϊόντων των super market, ο κ. Αντώνης Ζαΐρης ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι μια κίνηση η οποία θα αποδώσει αποτελέσματα στην παρούσα φάση, ήταν και μια πρόταση προσωπικά δική μου προ 10 ετών να δημιουργηθεί ένα καλάθι με τα βασικά είδη διατροφής, το είχαμε υποβάλει και στο υπουργείο κτλ. Εν πάση περιπτώσει είναι μια κεντρική ιδέα αυτό το οποίο συμφωνήθηκε χθες και πάνω σ’ αυτή την ιδέα θα γίνει διαβούλευση, θα υποβληθούν κάποιες προτάσεις. Μιλάμε για ένα καλάθι με 50 βασικά προϊόντα περίπου από 20 έως 30 διαφορετικές κατηγορίες που θα έχουν είδη ανελαστικά δηλαδή γαλακτοκομικά, ψωμί, ζυμαρικά, απορρυπαντικά, λάδι, ρύζι κτλ τα οποία αυτά είναι τα βασικά είδη διατροφής. Θα γίνει μια διαβούλευση και πιστεύω ότι άμεσα θα γίνει αυτό και με βάση αυτό θα διαμορφωθούν οι τιμές. Οι τιμές θα είναι συγκρατημένες κάτω από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα σε κάποια είδη πράγματι έχουνε μετακυληστεί αυξήσεις οι οποίες είναι υψηλές άρα θέλω να πιστεύω ότι θα εξισορροπήσουν και θα λειτουργήσουν με όρους ανταγωνιστικής λειτουργίας. Τι σημαίνει αυτό; Ο καταναλωτής είναι κυρίαρχος, έχει τη δυνατότητα να επιλεγεί. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει από το λιγότερο επώνυμο έως το ανώνυμο ίδιας υψηλής ποιότητας άρα δεν μπορεί να το περιορίσει κάποιος, έχει επιλογές».

Και συνέχισε: «Θα γίνει διαβούλευση και θα καταλήξουνε σε κάποια προϊόντα τα οποία στο αμέσως πρόσεχες διάστημα θα τα γνωρίζει κι ο καταναλωτής. Η κάθε αλυσίδα θα προσφέρει τα δικά της προϊόντα τα οποία θεωρεί στο πλαίσιο της ανελαστικότητας, αυτά δηλαδή που χρειάζεται ο καταναλωτής, και από εκεί και πέρα θα γίνει διαβούλευση και θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Δεν πήραμε τελικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν. Άμεσα θα υλοποιηθεί αυτό».

Ακόμη, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημείωσε πως: «Θα μπορεί να τα δει αυτά τα 50 προϊόντα τα οποία θα συμμετέχουν από τις επιχειρήσεις θα τα βλέπει και τις τιμές οι οποίες θα διαμορφωθούν στην τελική. Πιστεύω ότι υπήρξε μια πολιτική συμφωνία και θεωρώ ότι θα έχει αποτέλεσμα από το μην είχε γίνει. Ήταν σημαντικό αυτό που έγινε».

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Ζαΐρης είπε: «Πραγματικά υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και πραγματικά υπάρχουν και φαινόμενα και καταστάσεις που ξεφεύγουν από το νόμο προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Νομίζω γίνονται έλεγχοι και υποσχέθηκε ο υπουργός ότι θα αυστηροποιηθούν και είναι πάρα πολύ υψηλά τα πρόστιμα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του